Tilersons: Sīrijas ķīmiskais uzbrukums notika Krievijas neizdarības dēļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons kritizējis Krieviju, sakot, ka tā ir pieļāvusi kļūdu Sīrijas atturēšanā no ķīmiskā uzbrukuma veikšanas nemiernieku sagrābtajā Idlibas provinces Hān Šeihūnas pilsētā Sīrijas ziemeļrietumos, ziņo BBC.

Krievija ir piekritusi nodrošināt Sīrijas ķīmisko ieroču krājumu iznīcināšanu, un tās neizdarība šo uzbrukumu padarīja iespējamu, viņš sacījis.

Jau ziņots, ka Itālijā 10. aprīlī sākas G7 valstu ārlietu ministru tikšanās, kura laikā tiks apsriesta arīdzan Krievijas loma Sīrijas konfliktā.

Sīrijas jautājums aktualizējies kopš ASV raķešu uzbrukuma Šairatas aviobāzei pie Homsas pilsētas Sīrijā. ASV spēra šādu soli, reaģējot uz ķīmisko uzbrukumu Hān Šeihūnā.

Krievija savukārt to asi kritizēja, nodēvējot par agresiju pret suverēnu valsti, bet Ziemeļkoreja izmantoja, lai attaisnotu savu kodolprogrammu.

ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka šis gaisa trieciens veikts ASV «vitālās nacionālās drošības interesēs». Viņš arī aicināja «civilizētās nācijas» «izbeigt slaktiņu un asinsizliešanu Sīrijā».

Tas bija pirmais tiešais ASV uzbrukums Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai, ASV bruņotajiem spēkiem izpildot prezidenta Donalda Trampa nozīmīgāko militāro pavēli kopš viņa inaugurācijas.

59 spārnotās raķetes «Tomahawk» tika izšautas uz Sīriju no ASV 6.flotes karakuģiem «Porter» un «Ross» Vidusjūras austrumos. Tās tika raidītas uz Šairatas lidlauku, no kura, kā uzskata ASV, bija izlidojušas Sīrijas lidmašīnas, veicot ķīmisko uzbrukumu. Raķetes tika mērķētas uz aviobāzes lidmašīnām un skrejceļiem.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons, kuram pēc G7 sanāksmes 12. aprīlī plānota tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, norādīja, ka «Krievijai pienācis laiks rūpīgi padomāt par atbalsta turpināšanu Asada režīmam».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu