Tilersons: Krievijai jāizvēlas starp Asadu un ASV

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijai ir jāizvēlas, vai tā vēlas sevi saistīt ar ASV un līdzīgi domājošām valstīm, vai arī ar Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, Irānu un Libānas šiītu kustību «Hizbollah», otrdien paziņoja ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons.

Nav skaidrs, vai Krievija nav nopietni uztvērusi savas saistības Sīrijā, vai arī ir nekompetenta, piebilda valsts sekretārs, vienlaikus norādot - lai arī kā tas būtu, «mirušajiem tas ir maz no svara».

Izsakoties par neseno ķīmisko ieroču uzbrukumu, viņš sacīja: «Mēs nedrīkstam pieļaut, ka tas atkārtojas.»

ASV nesaredz Sīrijas nākotnē lomu Asadam, tomēr Savienotās Valstis arī nenosaka, kā Asadam būtu jāaiziet, atzina valsts sekretārs.

Tilersons no Itālijas, kur divas dienas notika G7 valstu pārstāvju sanāksme, otrdien dosies tālāk uz Maskavu.

Krievija var spēlēt zināmu lomu Sīrijas nākotnē, tomēr saistīšanās ar Asadu nekalpos Krievijas ilgtermiņa interesēm, norādīja valsts sekretārs.

ASV 7.aprīlī veica raķešu triecienu Sīrijas aviobāzei. Uzbrukums tika īstenots pēc Sīrijas nemiernieku un ASV apsūdzībām Sīrijas valdībai, ka tā esot vainojama 4.aprīļa ķīmisko ieroču uzbrukumā nemiernieku kontrolētai pilsētai Idlibas provincē.

Damaska un tās sabiedrotā Maskava šīs apsūdzības noraida, skaidrojot, ka Sīrijas gaisa spēku uzlidojumā Hān Šeihūnā trāpīts nemiernieku bruņojuma noliktavai.

Tilersons 30.aprīlī, vēl pirms apsūdzībām par Idlibas ķīmisko ieroču uzbrukumu, sacīja, ka Asada liktenis ir jāizšķir Sīrijas tautai.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu