Kļičko: Krievija saistībā ar Eirovīziju izmanto tādu pašu propagandu kā PSRS

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievija saistībā ar Eirovīzijas dziesmu konkursu izmanto tāda paša veida propagandu, kāda tika īstenota Padomju Savienības laikā, uzskata Kijevas mērs Vitālijs Kļičko.

Viņš portālam TVNET teica, ka Krievijas pārstāvei Jūlijai Samoilovai ir aizliegts iebraukt Ukrainā trīs gadus, jo viņa koncertējusi Krievijas anektētajā Krimā. «Krievija zināja, ka meitene ir pārkāpusi Ukrainas likumus. Viņi izvēlējās meiteni ar īpašām vajadzībām, lai parādītu to, cik Ukraina ir slikta, neatļaujot viņai iebraukt valstī, neļaujot meitenei piepildīt sapni - pārstāvēt savu valsti Eirovīzijā. Bet

šī nabaga meitene ir tikai instruments

Krievijas rokās,» žurnālistiem stāstīja Kļičko.

Kijeva sākusi gatavošanos Eirovīzijas dziesmu konkursam, un tai priekšā ir dažādi izaicinājumi, tomēr viens no galvenajiem ir drošība. Jautāts par rīcību teroristu uzbrukuma gadījumā, Kļičko atzina, ka neviens nevar būt gatavs šādiem uzbrukumiem. Tomēr pilsētas vadība strādā kopā ar atbildīgajiem dienestiem un premjerministru Volodimiru Groismanu, lai nodrošinātos pret jebkādām provokācijām. Kijevas vicemērs Oleksijs Rezņikovs portālam TVNET stāstīja, ka pašlaik nav zināms par konkrētām provokācijām. Viņš gan piebilda, ka

valsts drošības dienestiem bija zināms par iespējamām provokācijām, ja Ukrainā atļautu iebraukt konkursa pārstāvei no Krievijas.

Plašāk šo provokācijas draudu viņš nekomentēja. Savukārt Kļičko norādīja, ka Krievija turpina izmantot propagandu tāpat, kā tā darīja Padomju Savienības laikā.

Kļičko dalījās ar emocionālu stāstu no savas dzīves, lai ilustrētu Krievijas propagandu. «Mans tēvs bija komunists. Katru dienu es gāju uz skolu un mums notika politikas stundas, kurās vajadzēja skaidrot, cik laba ir mūsu sistēma un cik slikts ir kapitālisms. Kā bērns es raudāju veselu nedēļu, kad [PSRS ģenerālsekretārs Leonīds] Brežņevs nomira,» stāstīja Kļičko. Viņš uzsvēra, ka ticējis skolā stāstītajam par to, cik ļauni ir amerikāņi, tomēr, aizbraucot uz šo valsti, redzējis, cik atšķirīga no padomju varas apraksta tā ir. «Biju šokā, jo es tiešām ticēju tam, ko man stāstīja,» skaidroja politiķis.

Pēc viņa teiktā, Krievija ir pārņēmusi propagandas veidošanu no PSRS. «Tas, kas pašlaik notiek Krievijā, ir tieši tas pats veids. Viņi izmanto visu, lai veidotu propagandu pret Ukrainu,» teica Kļičko. Viņš uzsvēra, ka katrā valstī ir jāatbild, ja tiek pārkāpti likumi. «Kāpēc krievi izvēlējās tieši šo dziedātāju, ja šajā valstī ir tik daudz citu mākslinieku, kuri Ukrainas likumus nav pārkāpuši? Esmu vairāk nekā šokā par to, ka krievi izmanto šo meiteni [Samoilovu] politiskajai spēlei - propagandai.»

Jau ziņots, ka Ukrainas Drošības dienests marta beigās aizliedza Samoilovai uz trim gadiem iebraukt valsts teritorijā, balstoties uz informāciju, ka dziedātāja ir pārkāpusi Ukrainas likumus, apmeklējot Krievijas okupēto Krimu, kur viņa 2015.gadā uzstājusies ar koncertu.

Tikmēr Eirovīzijas dziesmu konkursa organizatori ir draudējuši izslēgt Ukrainu no turpmākiem konkursiem, ja valstī uz maijā paredzēto konkursa finālu Kijevā netiks ielaista Krievijas pārstāve.

27 gadus vecā Samoilova kopš 13 gadu vecuma ir pirmās grupas invalīde un pārvietojas ratiņkrēslā. Ir paredzēts, ka viņa Eirovīzijā uzstāsies ar dziesmu «Flame Is Burning».

Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls 9.-13. maijā notiks Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, jo pērn Stokholmā notikušajā konkursa finālā uzvarēja Džamala no Ukrainas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu