Francijas prezidenta amata kandidāti uzrunā atbalstītājus mītiņos Parīzē

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Mazāk nekā nedēļu pirms Francijas prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas vadošie kandidāti uzrunāja atbalstītājus lielos kampaņas mītiņos Parīzē.

Centriski noskaņotais neatkarīgais kandidāts Emanuels Makrons aicināja uz «pārliecinātu Franciju», kā arī aizstāvēja savu proeiropeisko pozīciju un kritizēja sāncenšus par skatīšanos pagātnē.

«No 11 kandidātiem desmit vēlas nogādāt mūs atpakaļ pagātnes fantāzijā,» viņš paziņoja 20 000 atbalstītāju Bersī arēnā.

«Es esmu gan par spēcīgu Franciju, gan par ambiciozu Eiropu,» pauda bijušais ekonomikas ministrs, atkārtojot savu vēlmi pēc «stipras un vienlīdzīgas alianses ar Vāciju».

Makrons pirmdien intervijā Vācijas mediju grupai «Funke» kritizēja Vāciju par neproporcionāli lielu ietekmi Eiropas Savienībā (ES), norādot, ka pašreizējā situācija «nav laba [pašas Vācijas] ekonomikai, ne arī eirozonas ekonomikai».

Kampaņas mītiņu Parīzē rīkoja arī galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līdere Marina Lepēna, kura koncertzālē «Zenith» uzrunāja 6000 atbalstītāju.

«Mans pirmais lēmums prezidentes amatā būs robežu atdošana Francijai,» viņa paziņoja.

«Masu imigrācija Francijai ir nevis iespēja, bet gan drāma,» piebilda Lepēna.

Netālu no pasākuma norises vietas bija sanākuši pret Lepēnu noskaņoti protestētāji, kuri iesaistījās sadursmēs ar policiju, kas to izklīdināšanai izmantoja asaru gāzi, vēstīja aģentūra AFP.

Tikmēr konservatīvās Republikāņu partijas kandidāts Fransuā Fijons kampaņas pasākumu rīkoja Nicā, Francijas dienvidos, bet galēji kreiso kandidāts Žans Liks Melanšons, kura atbalsts pēdējā laikā ir pieaudzis, kampaņas ietvaros Parīzē rīkoja laivu tūri.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka pirmajā vēlēšanu kārtā 23.aprīlī visvairāk balsu un saņems Makrons un Lepēna, kuri arī iekļūs vēlēšanu otrajā kārtā, kas tiks rīkota 7.maijā. Otrajā kārtā aptaujas sola Makrona uzvaru pār Lepēnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu