ASV vēstniece ANO satraukta par Čečenijas geju likteni

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV vēstniece ANO Nikija Heilija paudusi satraukumu par geju likteni Krievijas Čečenijas reģionā, kur atbilstoši mediju ziņām pēdējo nedēļu laikā nolaupīti vairāk nekā 100 vīriešu, kas tiek turēti aizdomās par homoseksuāliem sakariem.

«Mēs joprojām esam satraukti par ziņojumiem, ka Čečenijā cilvēkus nolaupa, spīdzina un nogalina viņu seksuālās orientācijas dēļ,» teikts Heilijas paziņojumā, kas publicēts ASV pārstāvniecības ANO tīmekļa vietnē.

«Ja tā ir taisnība, tad šos cilvēktiesību pārkāpumus nedrīkst ignorēt. Čečenijas varasiestādēm ir nekavējoties šīs apsūdzības jāizmeklē, iesaistītie ir jāsauc pie atbildības un jāsper soļi, lai novērstu jaunus pārkāpumus,» teikts paziņojumā.

EDSO cilvēktiesību komisārs Mihaels Georgs Links vēl aizvadītajā nedēļā pieprasīja nekavējoties izmeklēt apsūdzības par plašajām geju vajāšanām Čečenijā.

Arī vairākas Rietumu amatpersonas pieprasījušas izmeklēt apsūdzības, kas šomēnes vispirms parādījās Krievijas laikraksta «Novaja gazeta» slejās.

Čečenijas varasiestādes aizturējušas vairāk nekā 100 gejus un vismaz trīs no šiem nolaupītajiem nogalināti, vēstīja laikraksts.

Čečenijas prokremliskā līdera Ramzana Kadirova preses sekretārs Alvi Karimovs laikraksta apgalvojumus noraidījis.

«Ja Čečenijā būtu šādi cilvēki, tad tiesībsargājošajiem orgāniem ar viņiem nebūtu nekādu raižu, jo paši viņu radinieki nosūtītu viņus uz adresi, no kuras neatgriežas,» ziņu aģentūra «Interfax» citēja Alvi Kadirova teikto.

Kā ziņoja «Novaja gazeta», atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem Čečenijas likumsargu struktūrās, aizturētajiem, kas tiek turēti aizdomās par homoseksuāliem sakariem, ir ļoti maz izredžu palikt dzīviem.

«Aizturēto vidū ir Čečenijas muftiāta pārstāvji, arī pazīstami, ietekmīgi un republikas vadītājam tuvi reliģiskie darbinieki, kā arī divi pazīstami čečenu televīzijas raidījumu vadītāji,» teikts «Novaja gazeta» publikācijā.

Sociālajos tīklos mēdz parādīties ieraksti, kuru mērķis ir «atmaskot gejus» Čečenijā.

Reģiona varasiestādes «Novaja gazeta» publikāciju nosaukušas par «absolūtiem meliem», bet Čečenijas muftijs Salahs-hadži Mežijevs draudējis žurnālistiem ar «Allāha atriebību».

Laikraksts ziņojis par draudiem un pieprasījis tos izmeklēt. Krievijas Izmeklēšanas komiteja šajā sakarībā sākusi izmeklēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu