Bēgļu bērni spiesti pārdot seksu, lai samaksātu cilvēku kontrabandistiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Bez pavadības migrējoši bērni, kuri cenšas no Grieķijas nokļūt Apvienotajā Karalistē un citās Ziemeļeiropas daļās, spiesti pārdot savu ķermeni, lai samaksātu cilvēku kontrabandistiem par pārvietošanu, liecina Hārvarda universitātes pētījums.

Pētījuma ziņojumā ar nosaukumu «Seksuālās ekspluatācijas augošā epidēmija un migrantu bērnu ļaunprātīga izmantošana Grieķijā» tiek atklāta vēl viena migrācijas krīzes ēnas puse.

Bēgļu bērni no konfliktzonām – Sīrijas, Afganistānas un Pakistānas –, cenšoties nokļūt pāri Eiropai, bet nespējot samaksāt cilvēku kontrabandistiem, iestrēgst Grieķijā, raksta Lielbritānijas medijs «The Guardian».

Viena no pētījuma autorēm, doktore Vasileja Digidiki no Hārvarda universitātes Cilvēktiesību un veselības centra uzskata, ka «tā ir mūsu atbildība kā cilvēkiem apzināties šo kritisko stāvokli un nekavējoties rīkoties visos iespējamajos līmeņos, lai izbeigtu šo visšaušalīgāko cilvēktiesību un cieņas pārkāpumu».

Pētījumā noskaidrots, ka vidējā cena par seksuāliem kontaktiem ar bērnu ir 15 eiro. Lielākā bērnu grupa, kura pārdod seksuālus pakalpojumus, ir afgāņu, sīriešu, irākiešu un irāņu zēni. Galvenā pakalpojumu pircēju grupa ir vīrieši vecumā no 35 gadiem un vecāki.

Cilvēku kontrabandisti par pārvietošanu pāri Eiropai nereti pieprasa tūkstošiem eiro, tāpēc daudzos gadījumos ar seksuālu pakalpojumu pārdošanu nemaz nav iespējams samaksāt un bērni iestrēgst Grieķijā.

Saskaņā ar Grieķijas bērnu aizsardzības aģentūru rīcībā esošo informāciju 2016. gadā saņemti 5174 ziņojumi par ceļojošiem bērniem bez pavadības. Šie bērni atrodas visaugstākajā seksuālās izmantošanas riska grupā. 2016. gada beigās tikai 191 no šiem bērniem tika pārvietots uz citām Eiropas valstīm. Teju 50% no vientuļajiem bērniem atrodas Grieķijā, kur gaida pārvietošanu uz specializētām, bērniem piemērotām mītnēm.

Ziņojumā arī noskaidrots, ka bērnu seksuālas izmantošanas gadījumu skaits Grieķijā ir augsts gan pilsētā, gan lauku reģionos. Turklāt atklājās, ka

daži no bērniem, kuri pārdod seksu, kļūst atkarīgi no narkotikām, tādējādi samazinot iespēju, ka viņi būs spējīgi nomaksāt cilvēku kontrabandistiem savu parādu un pamest Grieķiju, lai turpinātu ceļu.

Tāpat atklājies, ka bēgļu nometnēs notiek bērnu izvarošana un citas seksuālās vardarbības formas, kā arī pieaug bērnu laulību un šantāžu skaits gadījumos, kad bērns ticis izmantots un uzņemtas apkaunojošas fotogrāfijas, draudot nosūtīt tās ģimenei vai draugiem.

Pētījuma līdzautore profesore Žaklīna Bhabha saka: «Šis ziņojums atklāj šokējošu un pieaugošu esošās bēgļu krīzes aspektu – bērnu seksuālo izmantošanu kā izdzīvošanas stratēģiju. Ir svarīgi, ka valsts, reģionālās un starptautiskās iestādes risina šo nopietno bērnu aizsardzības ārkārtas situāciju, pārdomājot savu attieksmi pret vienu no neaizsargātākajām migrantu grupām un nekavējoties piešķirot adekvātus cilvēku un finanšu resursus, lai mainītu pašreizējo situāciju.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu