Penss sola kopā ar ASV sabiedrotajiem izdarīt spiedienu uz Ziemeļkoreju

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV viceprezidents Maiks Penss trešdien paziņoja, ka Vašingtona sadarbosies ar saviem sabiedrotajiem un Ķīnu, lai izdarītu ekonomisku un diplomātisku spiedienu uz Ziemeļkoreju, kā arī solīja pārliecinošu atbildi uzbrukuma gadījumā.

Penss Tokijā no Dienvidkorejas ieradās otrdien un tikšanās laikā ar Japānas līderiem apliecināja ASV apņēmību iegrožot Ziemeļkorejas kodolieroču un raķešu programmas ambīcijas.

Uz Jokosukas ostā noenkurotā ASV lidmašīnu bāzes kuģa «Ronald Reagan» klāja Penss solīja, ka Vašingtonas nodomi Ziemeļkorejas draudu priekšā nav mainījušies.

«Tiem, kuri gatavojas apšaubīt mūsu apņēmību vai gatavību ir jāzina, ka mēs pieveiksim ikvienu uzbrukumu un uzveiksim ikvienu konvencionālo vai kodolieroču izmantošanu ar pārliecinošu un efektīvu Amerikas atbildi,» paziņoja Penss, atskanot skaļiem aplausiem. Viceprezidents arī atkārtoja, ka Ziemeļkorejas problēmas risināšanai joprojām tiek apsvērti visi līdzekļi.

Viņš arī paziņoja, ka ir apspriedies ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, un līdz 2020.gadam apmēram 60% ASV karaflotes kuģu tiks izvietoti reģionā, bet Japānas loma pieaugs.

«Savienotās Valstis stiprinās savu klātbūtni Āzijas-Klusā okeāna» reģionā, uzsvēra Penss. «Japāna tuvākajos gados mūsu aliansē uzņemsies lielāku lomu un atbildību,» piebilda viceprezidents.

Pensa komentāri izskan brīdī, kad izraisījies apjukums par iespējamo ASV karakuģu došanos uz Korejas pussalu.

Trampa administrācija bija paziņojusi, ka uz Korejas pussalu nosūtījusi ASV karaflotes lidmašīnu bāzeskuģi «Carl Vinson» un tā trieciengrupas kuģus. Tomēr kuģi patiesībā devušies uz Austrāliju.

Penss šo jautājumu nepieminēja.

Penss jau pirmdien paziņoja, ka «stratēģiskās pacietības ēra» attiecībās ar Ziemeļkoreju ir beigusies.

Ziemeļkorejas ārlietu ministra vietnieks Hans Sonrjols tikmēr intervijā britu raidsabiedrībai BBC šonedēļ paziņoja, ka Ziemeļkoreja esot gatava raķešu izmēģinājumus veikt katru nedēļu, brīdinot, ka var izraisīties «pilna mēroga karš», ja ASV spers militārus soļus.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu