UNESCO miera balvu piešķir imigrantu glābējiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

UNESCO trešdien piešķīrusi prestižo miera godalgu imigrantu glābšanas organizācijai «SOS Mediterranee», kā arī Lampedūzas mēram Džuzepīnai Nikolīni, kuras vadītā Itālijas Vidusjūras sala atrodas uz bēgļu krīzes frontes līnijas.

Fēliksa Ufuē-Buaņī balva Eiropas nevalstiskajai organizācijai un Lampedūzas mēram piešķirta par «viņu darbu, lai glābtu bēgļu un migrantu dzīvības un uzņemtu viņus ar cieņu,» teikts ANO kultūras un izglītības organizācijas paziņojumā.

Imigrantu posts ir «viens no mūsdienu svarīgākajām problēmām, it īpaši Vidusjūrā, kur kopš 2013.gada teju 13 000 vīriešu, sieviešu un bērnu gājuši bojā kuģu vrakos», skaidroja žūrijas vadītājs Mozambikas eksprezidents Žuakīns Čisanu.

Lampedūza - vistālāk uz dienvidiem esošā Itālijas sala - bija pirmā ieceļošanas vieta Eiropā tūkstošiem imigrantu, kas Ziemeļāfriku pameta kopš 2011.gada aizsākušās bēgļu krīzes pirmajos gados.

2015.gadā dibinātā «SOS Mediterranee» līdz ar citām nevalstiskajām organizācijām ik nedēļu savos kuģos Vidusjūrā uzņem simtiem nelegālo imigrantu.

Nikolīni izpelnījusies atzinību par savu «bezgalīgo cilvēcību un stabilo nodošanos bēgļu krīzes vadībai un integrācijai, reaģējot uz bēgļu tūkstošu ierašanos Lampedūzas krastos un citviet Itālijā».

Eiropas Savienības robežkontroles aģentūra «Frontex» kritizē imigrantu palīdzības organizācijas, ka to kuģi Vidusjūrā dara vairāk ļauna nekā laba un darbojas «kā taksometri» Lībijas piekrastē, ko savukārt izmanto cilvēku kontrabandisti, kas jūrā nedrošās laivās cenšas iesūtīt pēc iespējas vairāk imigrantu.

Itālijas prokuratūra martā norādīja uz sakariem starp palīdzības organizācijām un cilvēku kontrabandistiem, bet tagad godalgoto organizāciju «SOS Mediterranee» minēja kā vienu no tām, kas izraisījusi izmeklētāju interesi.

Kopš 2013.gada beigās migrācijas krīze sāka kļūt nekontrolējama, Itālijā no Lībijas ir nokļuvuši vairāk nekā pusmiljons imigrantu.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

    Tēmas

    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu