Baltkrievijas bērnunamos atklāj gadiem pusbadā dzīvojušus bērnus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Gandrīz 100 bērni un jaunieši Baltkrievijas bērnunamos dzīvo uz bada sliekšņa. Šis fakts izraisījis ne tikai plašu sabiedrības nosodījumu, bet arī kriminālizmeklēšanu.

Prokurori, ārsti un amatpersonas atklājuši, ka bērnunamos gadiem ilgi bērni dzīvojuši pusbadā. Daži konstatētie pusaudži svēruši vien 15 kg, raksta Lielbritānijas medijs «The Guardian».

Varasiestādes sākušas izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā bērni varējuši nonākt šādā stāvoklī. Prokurori atklāj, ka bērni ir cietuši no nevērības un nepietiekama uztura, kā arī to, ka vairāku bērnunamu direktori ir atlaisti.

Savukārt bērnunami bērnu fizisko vājumu skaidrojuši kā «psiholoģisku problēmu rezultātu».

«Šie bērni nekad nav staigājuši. Viņi visu laiku atrodas gultā. Viņiem nav muskuļu,» saka Červjeņas bērnunama direktore Ella Borisova. «Viņu kājas ir zobu bakstāmie, kas pārklāti ar ādu.»

Skandāls izcēlies pēc tam, kad kāds pediatrs uzaicinājis žurnālistus uz labdarības futbola maču, kas bija paredzēts, lai savāktu naudu enterālajai barošanai, proti, speciālam koncentrētam uzturvielu šķīdumam, kas paredzēts pacientiem ar nepietiekamu svaru.

Fotogrāfijas no Minskas bērnunamiem, kurās redzami izkāmējuši bērni, tika publicētas interneta žurnālā «Imena». Publikācijā bija redzama divdesmitgadīga jauniete, kura sver 11,5 kg.

Materiāls šokēja Baltkrievijas sabiedrību un izraisīja plašas diskusijas interneta komentāros.

Atbilde uz jautājumu, kā kas tāds ir iespējams 21. gadsimtā, nav skaidra. Daži bērnunami apgalvo, ka bērni gluži vienkārši nav ēduši parastu pārtiku, bet specializētajai līdzekļu nav bijis. Savukārt citi taisnojas, ka arī ar enterālo barošanu nav notikusi pieņemšanās svarā.

Prokuratūra vietējiem medijiem pavēstījusi, ka «galvenais likuma pārkāpums ir fakts, ka bērniem nepieciešamā uztura trūcis ne tikai Minskas bērnunamā, bet arī citos bērnunamos». Divu bērnunamu direktori ir atlaisti, bet vēl viens saņēmis rājienu.

«Ja būtu veiktas regulāras medicīniskās pārbaudes, iesaistot specializētus ekspertus, bērnu nenormālais stāvoklis būtu bijis jāpamana,» saka prokuratūras biroja pārstāvis.

Kāda bērnunama direktors Vjačeslavs Klimovičs bērnu sliktajā fiziskajā stāvoklī vaino viņu garīgo veselību.

«Iemesls, kāpēc viņi nepieņemas svarā, nav sliktais uzturs, bet gan viņu psihe. Viņiem nav smadzeņu, tāpēc procesi notiek absolūti citādāk.»

Pediatrs Pāvels Burjkins uzskata, ka ir jāmainās attieksmei: «Mēs varam palīdzēt ikvienam bērnam, ja par savu galveno mērķi uzskatām viņu dzīves kvalitātes uzlabošanu.»

Bērnu paliatīvās aprūpes nama direktore Anna Gorčakova uzskata, ka skandāls izcēlies ne tikai sliktas institucionālās sadarbības dēļ, bet arīdzan kopējās attieksmes dēļ pret smagi slimiem bērniem. «Viņus baro un pieskata, taču izturas kā pret augiem,» viņa saka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu