Rasistiskais uzbrukums Latvijas piederīgajiem Ziemeļīrijā izraisījis plašu nosodījumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Sabiedrībā plaši tiek nosodīts Lieldienu svētdienā Ziemeļīrijā notikušais rasistiskais uzbrukums diviem vīriešiem no Latvijas, ziņo raksta «Baltic Ireland», atsuacoties uz «Belfast Telegraph».

Grupa vīriešu apmēram pulksten 21.00 uzbruka diviem latviešiem pie kāda bāra Koulailendā, nodarot viņiem nopietnus miesas bojājumus.

Jau ziņots, ka policija šo uzbrukumu vērtē kā naida noziegumu. Saskaņā ar likumsargu sniegto informāciju abi vīrieši, kuri ir pilsētas iedzīvotāji, guvuši dažādas traumas – grieztas brūces, sasitumus, zilumus un, iespējams, arī sejas kaulu lūzumus.

Neilgi pirms šī incidenta tuvējā pilsētā Dunganonā apļveida krustojumā izvietoto ceļazīmju aizmugurē tika uzzīmēts grafiti, kurā attēloti divi automāti un burti «IRA». Tas drīz tika aizkrāsots, bet pēc dažām dienām tai pašā vietā parādījās grafiti, kas vēstīja, ka poļu kopienai ir «tiesības dzīvot šajā teritorijā».

Ziemeļīrijas deputāti un likumsargi uzskata, ka Lieldienu svētdienas uzbrukums ir saistīts ar grafiti parādīšanos, un tas liecina, ka situācija ar šāda veida incidentiem saasināsies. Grafiti apvienojumā ar fiziskiem draudiem var kļūt par kaut ko daudz nopietnāku, uzskata vietējais deputāts Fransijs Molojs.

«Līdz šim Koulailendā ir bijušas ļoti labas attiecības starp dažādām kopienām. Šāda veida uzbrukumi notiek ļoti reti un mēs, protams, negribētu, lai situācija izietu no kontroles.»

Eiropas Latviešu apvienība (ELA) nākusi klajā ar paziņojumu, ka nosoda Ziemeļīrijā notikušo uzbrukumu Latvijas piederīgajiem, vēlot cietušajiem drīzu atveseļošanos. ELA iestājas pret jebkādu etniska naida motivētu agresiju pret līdzcilvēkiem.

ELA aicina Latvijas diplomātisko un konsulāro dienestu rūpīgi sekot lietas izmeklēšanai un turpināt darbu tautiešu tiesību aizsardzībai «Brexit» kontekstā, kā 11. aprīlī ELA vadībai apstiprināja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Latvijas vēstniecība Apvienotajā Karalistē aicina Latvijas valstspiederīgos, kuri ir saskārušies vai kuriem ir zināms par notikušiem naida runas vai fiziska aizskāruma gadījumiem, kas ir vērsti pret latviešu kopienas pārstāvjiem Apvienotajā Karalistē, informēt vēstniecību, sūtot informāciju uz e-pastu Embassy.UK@mfa.gov.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu