Tramps: Irāna neievēro kodolvienošanās «garu»

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Irāna neievēro 2015.gadā noslēgtās kodolvienošanās «garu», ceturtdien paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps, brīdinot, ka viņa administrācija debatē par to, vai izstāties no šīs vienošanās.

Tramps, Baltajā namā piedaloties preses konferencē ar Itālijas premjerministru Paolo Džentiloni, nepateica, vai viņš izlems par ASV izstāšanos no šīs vienošanās, tomēr viņš nosauca to par «briesmīgu vienošanos» pēc slikti risinātām sarunām.

Tramps nāca klajā ar šiem izteikumiem divas dienas pēc tam, kad viņa administrācija bija informējusi ASV Kongresu, ka Irāna ievēro šīs vienošanās nosacījumus.

«Viņi (Irāna) neievēro vienošanās garu – es jums to varu pateikt,» ceturtdien sacīja Tramps.

2015.gada jūlijā noslēgtā vienošanās starp pasaules lielvarām un Teherānu paredz starptautisko sankciju atcelšanu apmaiņā pret ierobežojumiem Irānas kodolprogrammai. Vienošanās stājās spēkā 2016.gada janvārī.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā Tramps asi kritizēja Irānas kodolvienošanos, taču neatklāja, vai mēģinās to atcelt, mainīt vai atstās līdzšinējā formātā, pastiprinot tās nosacījumu ievērošanas kontroli. Pēc stāšanās prezidenta amatā Tramps nav pateicis, tieši kā viņš rīkosies.

«Es domāju, ka viņi (Irāna) nodara milzu kaitējumu parakstītajām savstarpējām saistībām,» sacīja Tramps. «Šo vienošanos nevajadzēja parakstīt,» viņš piebilda.

Prezidents sacīja, ka viņa administrācijai tuvākajā nākotnē būs vairāk ko teikt par šo vienošanos.

Tramps, stāvot blakus Džentiloni, pauda optimismu, ka Vašingtona ir veiksmīgi iesaistījusi Ķīnu mēģinājumos pārliecināt Ziemeļkoreju par atteikšanos no kodolieroču programmas. Tramps sacīja, ka kopš viņa tikšanās ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpinu ir notikušas «daudzas» lietas, kas norāda, ka Ķīna ir nopietni apņēmusies izmantot savu ietekmi uz Ziemeļkoreju.

«Mēs nezinām, vai viņi spēs to izdarīt, bet man ir pilnīga pārliecība, ka viņi ļoti centīsies,» teica Tramps.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu