Vai apšaude Parīzē ietekmēs Francijas prezidenta vēlēšanas svētdien?

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Francijā, kurai atkal atvēlēta izšķiroša loma Eiropas Savienības (ES) nākotnē, nupat notikušais terorakts Elizejas laukos varētu satricināt jau tā neparedzamās prezidenta vēlēšanas svētdien, 23.aprīlī, kur gandrīz puse vēlētāju vēl nav izlēmuši par labu kādam kandidātam.

Ar rekordlielu vēlētāju skaitu, kuri vēl nav izlēmuši par labu kādam kandidātam, analītiķi apgalvo, ka apšaude, kuru sarīkoja Francijas drošības dienestiem zināms ar radikālu islāmismu saistīts vīrietis, varētu spēlēt galēji labējiem izdevīgu lomu, raksta CNN.

«Šis notikums izmaina kampaņu fināla taisni, novirzot cīņu ar terorismu, imigrāciju un nacionālo identitāti uzmanības centrā. Nu tas ir kas vairāk nekā vienkārši Marinas Lepēnas un viņas pretinieku cīņa,»

raksta CNN korespondente Melisa Bela no Parīzes.

Galēji labējās kandidātes Marinas Lepēnas partija «Nacionālā fronte» imigrāciju un islāma radītos draudus padarījusi par kampaņas kodolu. Brīdī, kad parādījās ziņas par apšaudi, Lepēna piedalījās televīzijas debatēs kopā ar 10 citiem kandidātiem. Viņa nekavējoties reaģēja, sakot, ka valsts drošība ir pievīlusi tās pilsoņus.

«Mūsu pilsoņu aizsardzības labā nav darīts viss iespējamais. Mums ir nepieciešami resursi, lai mēs būtu droši, ka varam cīnīties ar islāmistu terorismu. Es negribu, ka mūsu jaunatne pierod dzīvot šādās briesmās. Naivumam ir pienācis gals,» sacīja Lepēna.

Trīs kandidāti – Lepēna, Fijons un Makrons – dienu pirms Francijas likums paredz kampaņu izbeigšanu paziņojuši, ka pārtrauc kampaņu pasākumus.

Fijons saka, ka vēlējies demonstrēt «solidaritāti» ar policiju, kas, šķiet, ir galvenais uzbrukuma mērķis.

Arī Makrons paziņojis, ka atcels mītiņus Ruānā un Arrasā, lai atbrīvotu drošības dienestu spēkus, kuriem nepieciešama mobilizācija, lai «nodrošinātu mūsu pilsoņu drošību», viņš atklāja paziņojumā.

Francijas policija saistībā ar ceturtdienas vakara apšaudi Elizejas laukos meklē otro aizdomās turēto, Francijas «Europe 1» radio paziņoja Francijas Iekšlietu ministrijas pārstāvis Pjērs Henrijs Brandets.

Parīzes prokuratūras pārstāvis atklāja CNN, ka apcietināti ir arīdzan trīs nošautā vīrieša ģimenes locekļi.

Pēc apšaudes Parīzes Elizejas laukos Francijas valdība vēlreiz pārskatījusi plašos drošības pasākumus pirms svētdien gaidāmajām prezidenta vēlēšanām un paziņojusi, ka ir «pilnībā mobilizējusies».

«Parīzi pagājušajā naktī satricināja barbarisms un vardarbība, kā tas nesen noticis arī citur Eiropā - Berlīnē, Stokholmā, Londonā,» piektdien pēc valdības drošības padomes sēdes paziņoja Francijas premjerministrs Bernārs Kaznēvs.

«Tiek uzbrukts visai Eiropai, jo tā pārstāv miera vērtības un ideālus,» viņš piebilda.

Premjerministrs atklāja, ka svētdien par drošību vēlēšanu pirmās kārtas laikā gādās vairāk nekā 50 000 policistu un žandarmu un ielās patrulēs arī aptuveni 7000 karavīru. Drošības garantēšanā iesaistīti arī izlūkdienesti, kas «strādā ēnā», un policijas elites spēki.

Kaznēvs uzsvēra, ka nekas nedrīkst traucēt šīs vēlēšanas, «šo demokrātisko mirkli, kas ir būtisks mūsu valstij».

Premjerministrs aicināja uz nacionālo vienotību un mudināja cilvēkus nepadoties bailēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu