Igaunijas mediķi apmierināti ar plānoto naudas pieaugumu; varētu atcelt streiku

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas veselības aprūpes sektora pārstāvju skatījumā valdības paredzētais jomas budžeta palielinājums ir pietiekams, un visticamāk tiks atsaukts maijā plānotais streiks.

Turklāt Igaunijas Medicīnas darbinieku asociācijas vadītāja Katrina Rehemā paziņoja, ka nākamnedēļ tiks parakstīts kolektīvais līgums, kurā izklāstīts algas palielinājums sektorā.

Preses konferencē piektdien Igaunijas veselības un darba lietu ministrs Jevgeņijs Osinovskis par nozīmīgāko desmitgades lēmumu veselības sektorā nosauca valdības lēmumu sākt veikt Veselības apdrošināšanas fondā sociālās iemaksas par pensionāriem. Viņš to raksturoja kā lēmumu, kas nodrošina sektora ilgtspējīgu finansēšanu un palielina Veselības apdrošināšanas fonda finansējumu.

Lai gan šogad situācija Igaunijas veselības aprūpes sektorā ir sarežģīta, nākamgad naudas plūsma sāks pieaugt un ir radīti priekšnoteikumi, lai situācija uzlabotos, sacīja Rehemā.

Veselības aprūpes sektorā strādājošie ir guvuši pārliecību par jomas nākotni, tomēr 2017.ir gads, kas vēl ir jāpārdzīvo, piebilda Slimnīcu asociācijas vadītājs Urmass Sule.

Rehemā atzina, ka visticamāk maijā plānotais veselības sektora darbinieku streiks tiks atsaukts. Vienlaikus viņa piebilda, ka tas nav vienbalsīgs viņas lēmums, bet par streiku lemj sektora pārstāvju komisija.

Nākamnedēļ tiks parakstīts veselības aprūpes darbinieku atalgojuma kolektīvais līgums, kurš paredz, ka ar atpakaļejošu datumu no 1.aprīļa tiks celtas sektorā strādājošo algas.

Osinovskis paziņoja, ka līdzekļi algu celšanai ir piešķirti. Līgumu valdība varētu apstiprināt sēdē nākamnedēļ.

Igaunijas valdība ceturtdien nolēma, ka nākamgad Veselības apdrošināšanas fondā sāks veikt sociālās iemaksas arī par pensionāriem. Šo iemaksu summa pakāpeniski pieaugs no 37 miljoniem eiro nākamgad līdz 100 miljoniem eiro 2022.gadā.

Jau vēstīts, ka aprīļa vidū Igaunijas medicīnas un veselības aprūpes darbinieku arodorganizācijas nolēma, ka 15.maijā sāks politisku streiku, lai pieprasītu nozarei papildu finansējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu