Turcijas opozīcija tiesā apstrīdēs referenduma rezultātus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DENIZ TOPRAK / EPA

Turcijas lielākā opozīcijas partija piektdien paziņoja, ka tiesā apstrīdēs pēdējā brīdī notikušās izmaiņas konstitūcijas grozījumu referenduma norises noteikumos.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem svētdien notikušajā referendumā 51% turku nobalsoja par atteikšanos no parlamentārās iekārtas un pāreju uz prezidentālu sistēmu, kas paredz ievērojamu prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana pilnvaru paplašināšanu.

Lielu sašutumu izpelnījās Augstākās vēlēšanu padomes lēmums akceptēt arī tos biļetenus, uz kuriem nav oficiāla zīmoga, kas apliecina to īstumu, lai gan to pieprasa likums.

Opozīcija ir norādījusi, ka tas pavēris ceļu krāpšanai.

«Mēs sākam lietu Valsts Padomē, aicinot atcelt vēlēšanu padomes lēmumu, kas akceptē neapzīmogotus biļetenus,» telekanāls «CNN Turk» citēja opozīcijā esošās Republikāniskās Tautas partijas (CHP) politiķa Bilenta Tezdžana izplatīto paziņojumu.

Valsts Padome ir Turcijas augstākā administratīvo tiesu instance.

Tezdžans aicināja oficiāli neizsludināt galīgos rezultātus, pirms lieta nav izskatīta, piebilstot, ka partijas juristi piektdienas pēcpusdienā tiesā iesniegs nepieciešamos dokumentus.

Turcijas premjerministrs Binali Jildirims savukārt atbildējis, ka «nav demokrātiski doties uz tiesu, lai iesniegtu sūdzību par tautas lēmuma labošanu».

Jildirims reportieriem Ankarā paziņoja, ka «tauta ir pieņēmusi lēmumu (..) nostāšanās pret tautas lēmumu liecina par nepietiekamu ticēšanu demokrātijai».

CHP kopā ar Turcijas kurdu Tautas demokrātisko partiju (HDP) jau ir aicinājusi anulēt svētdien notikušā referenduma rezultātus.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu