EP deputāts no Igaunijas: ES jābūt gatavai jauniem konfliktiem un riskiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzhavakhadze Zurab / ITAR-TASS

Eiropas Savienībai (ES) jābūt gatavai jauniem konfliktiem, kā arī jauniem riskiem, pārliecināts Eiropas Parlamenta (EP) deputāts, savulaik ilggadējais Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets (Reformu partija).

Intervijā aģentūrai LETA viņš norādīja, ka ES apdraud terorisms un ārvalstu kaujinieki, kam esot tieša saistība ar notiekošo Sīrijā, Irākā un citās valstīs, kur teroristu organizācijas ir spēcīgas un aktīvas.

Turpinoties konfliktam Ukrainā, kā arī neesot adekvātai sadarbībai Sīrijā, Paeta ieskatā neprognozējama ir arī Krievijas politika.

«Nav skaidrs, kādas būs attiecības starp Krieviju un Rietumiem nākotnē. Ilgtermiņā mēs redzam, ka visur mūsu kaimiņvalstīs - dienvidos un austrumos - situācija kļūst arvien nestabilāka. Mums jābūt gataviem jauniem konfliktiem un jauniem riskiem,» brīdināja politiķis.

Vērtējot ES gatavību cīņai pret terorismu, Paets atzina, ka, lai sāktu kaut ko darīt, «diemžēl mums vajadzēja virkni traģisku notikumu».

Viņš ir pārliecināts, ka ārvalstu kaujinieku problēma bija zināma gadiem, taču nebija politiskās gribas šo jautājumu risināt.

«Tagad, un to rāda arī sabiedriskās domas aptaujas, cilvēki saprot, ka tā ir lielākā problēma Eiropā. Tagad EP lietas ir izkustējušās. Top direktīva par terorisma apkarošanu - tā paredz, ka ES līmenī ir jābūt saskaņotiem krimināllikumiem. Arī sakaru veidošanai ar teroristiskām organizācijām jābūt sodāmai visā Eiropā,» uzskaitīja EP deputāts.

Viņš piebilda, ka ir paredzēta arī efektīvāka informācijas apmaiņa starp dalībvalstu drošības dienestiem. Politiķis cer, ka Eiropas izlūkdienesta izveide sniegs pievienoto vērtību šīs problēmas risināšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu