Tūkstošiem cilvēku Polijā dosies holokausta upuru piemiņas gājienā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tūkstošiem ebreju no vairākām valstīm pirmdien piedalīsies ikgadējā gājienā pa Osvencimu, pieminot Aušvicas-Birkenavas koncentrācijas nometnē bojāgājušos.

Gājienā plāno piedalīties vairāk nekā 10 000 gados jaunu ebreju no vairākām valstīm, kā arī poļu jaunieši.

Gājiens tradicionāli notiek Izraēlas Holokausta atceres dienā, kas šogad iekrīt pirmdienā.

Tā ir «klusa cieņas izrādīšana visiem holokausta upuriem,» norādīja gājiena organizatori.

Šogad gājienā piedalīsies arī Eliša Vīzels, kura tēvs - holokaustu pārdzīvojušais rakstnieks, Nobela Miera prēmijas laureāts Elijs Vīzels - pagājušajā gadā aizgāja mūžībā 87 gadu vecumā.

Elija Vīzels savos darbos centās uzturēt dzīvu Otrā pasaules kara laikā nogalināto ebreju piemiņu. Rakstot par holokaustu, viņš centās panākt, lai nekas tāds nekur pasaulē vairs neatkārtotos.

«Esmu zvērējis neklusēt nekad, kad cilvēkiem jāpieredz ciešanas un pazemojums,» viņš sacījis, 1986.gadā saņemot Nobela miera prēmiju. «Neitralitāte palīdz apspiedējam, ne upurim. Klusēšana iedrošina mocītāju, ne mocīto.»

Aušvica, kur tagad iekārtots muzejs un memoriāls, kļuvusi par simbolu nacistiskā režīma noziegumiem un Otrā pasaules kara šausmām. Tiek lēsts, ka šajā koncentrācijas nometnē tika noslepkavots 1,1 miljons ieslodzīto, no kuriem lielākā daļa bija ebreji.

Holokausta upuri pirmdien tiks pieminēti arī Izraēlā, kur šogad plānota 12 valstu izglītības ministru tikšanās, lai runātu par to, kā uzturēt dzīvas atmiņas par holokaustu pēc tam, kad visi to pārcietušie cilvēki būs aizgājuši mūžībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu