Junkers lauž tradīciju un atklāti atbalsta Makronu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lai gan Eiropas Komisijas (EK) preses pārstāvis Margaritis Shins pirmdien paziņojis, ka Brisele neiejaucoties Francijas prezidenta vēlēšanu gaitā, EK prezidents Žans Klods Junkers paudis atklātu atbalstu centriski noskaņotajam kandidātam Emanuelam Makronam.

Svētdien Shins tviterī pavēstīja, ka Junkers «apsveicis» Makronu ar uzvaru pirmajā vēlēšanu kārtā un novēlējis viņam «labu veiksmi» otrajā kārtā, kas gaidāma 7.maijā.

Kā ziņots, svētdien notikušajā Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā centrists Makrons saņēma 24,01% balsu, bet galēji labējās Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna - 21,3%.

Junkera apsveikumam vienam no kandidātiem kādas dalībvalsts vēlēšanās, kas vēl nav beigušās, nav precedenta ES vēsturē, un tas izsauca jautājumus kārtējā EK pirmdienas preses konferencē.

Shins, cenšoties attaisnot Junkera rīcību, norādīja, ka Francija «ir viena no valstīm, kas iemieso un simbolizē tās vērtības, kurās balstīta Eiropas integrācija», un Junkers apsveicis Makronu, jo «viņš ir kandidāts, kas pārstāv šīs vērtības».

Taču pērn pēc Austrijas prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas, pēc kuras bija izveidojusies līdzīga situācija, Shins sacīja gluži ko citu.

«Mums nav komentāru,» 2016.gada 25.aprīlī norādīja EK preses sekretārs, ievērojot līdz tam par tradicionālu uzskatīto Briseles nostāju.

Taču pirmdien Shins paziņoja, ka «likmes ir augstas, likmes ir zināmas un izvēle ir fundamentāla».

«Patiesi, izvēle ir starp to, ko Eiropa aizstāv, un otru piedāvājumu, kura mērķis ir sagraut Eiropu,» uzsvēra EK pārstāvis. «Tāpēc tā ir vienkārša izvēle, un mūsu prezidents tāpēc domāja, ka būtu vērts apsveikt kandidātu, kurš aizstāv proeiropeisko izvēli.»

Tas rosināja žurnālistus Shinam uzdot arī jautājumu, vai tagad Junkers paudīs arī atbalstu kādai proeiropeiskai partijai pirms 8.jūnijā gaidāmajām Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām?

«Nē, viņš to nedarīs,» paziņoja EK preses pārstāvis. «Tas neattiecas uz mums, tas neattiecas uz Briseli, tas neattiecas uz komisiju, tas neattiecas ne uz vienu, izņemot suverēno britu tautu.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu