Retas kaites dēļ sieviete atceras ikvienu dzīves detaļu kopš dzimšanas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

27 gadus vecā Rebeka Šaroka no Brisbenas Austrālijā ir viena no 80 cilvēkiem visā pasaulē, kura sirgst ar hipertimēziju (HSAM), tāpēc atceras ikvienu savas dzīves detaļu kopš dzimšanas brīža.

Šīs retās kaites dēļ Rebeka, piemēram, atceras, ko saņēma kā dāvanu savā pirmajā dzimšanas dienā, vai arī spēj nodeklamēt visu Harija Potera grāmatu tekstu, raksta Lielbritānijas medijs «The Independent».

Tiesa, hipertimēzijas dēļ atmiņā saglabājas ne tikai patīkamā informācija, bet arīdzan sāpīgās atmiņas, tostarp šķiršanās un smagi zaudējumi.

Rebekas senākā atmiņa ir no laika, kad viņa bija vien 12 dienas veca. Viņa atceras, kā vecāki viņu ievietoja automašīnas vadītāja sēdeklī, lai nofotografētu. «Zīdaiņa vecumā mani ļoti interesēja sēdekļu pārvalki un stūre,» stāsta Rebeka.

Viņa arī atceras, kādas mantiņas bija viņas šūpulītī un kā izskatījās ventilators blakus gultiņai, «niezošo» satīna kleitu, kurā vecāki ietērpa viņu pirmajā dzimšanas dienā, kā arī mīksto rotaļlietu Mikipeli Minniju, no kuras Rebekai bija ļoti bail. No 18 mēnešu vecuma viņa atceras sapņus.

Lai veicinātu izpratni par cilvēka atmiņu, Rebeka šobrīd piedalās divos zinātniskos atmiņas pētījumos ASV un Austrālijā. Viņa cer, ka tas palīdzēs cilvēkiem ar atmiņas problēmām, tostarp demences slimniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu