Merkele: ES un Turcijas attiecības ir pamatīgi sabojātas Erdogana dēļ

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) un Turcijas attiecības ir pamatīgi sabojātas Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana valdības rīcības dēļ, ceturtdien paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele.

«Pēdējo nedēļu notikumi ir pamatīgi kaitējuši Vācijas - Turcijas saitēm, kā arī Eiropas - Turcijas attiecībām,» viņa norādīja parlamentam, īpaši uzsverot, ka vācu laikraksta «Die Welt « žurnālista Deniza Jidžela aizturēšana un ieslodzīšana Turcijā «ir nesavienojama ar konstitucionālu valsti».

Jidžels, kurš tiek apsūdzēts terorismā un šobrīd gaida tiesu, tiek turēts vieninieka kamerā, un Vācija līdz šim ir spējusi panākt tikai vienu konsula vizīti.

Merkele arī pauda bažas, ka 16.aprīlī notikušais referendums, kurā tika atbalstīta Turcijas prezidenta pilnvaru palielināšana, nenotika godīgos apstākļos.

Aicinot Turciju ievērot pilsoniskās tiesības, Merkele uzsvēra, ka abu pušu novēršanās vienai no otras nav «nedz Eiropas, nedz arī Turcijas interesēs».

«Mēs strādāsim, lai atgrieztos pie dialoga,» izteicās kanclere.

Viņa arī pavēstīja, ka bloka līderu samitā sestdien apspriedīs «piemērotus» pasākumus bloka attiecībās ar Ankaru.

Attiecības starp Turciju un Vāciju pasliktinājās pēc pērnā gada jūlijā notikušā apvērsuma mēģinājuma Turcijā un tās varasiestāžu vēršanās pret iespējamajiem puča sarīkotājiem.

Attiecības pasliktinājās vēl vairāk, kad Vācijā un Nīderlandē pirms Turcijas referenduma tika aizliegti aģitācijas pasākumi ar turku politiķu dalību.

Reaģējot uz to, Erdogans abas valstis apsūdzēja par «nacistu» metožu izmantošanu.

Pēc uzvaras referendumā Erdogans jau ir pieļāvis iespēju rīkot referendumu par nāvessoda atjaunošanu valstī, kas nozīmētu beigas Turcijas centieniem iestāties ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu