Burvji un alkatīgi radinieki: Āfrikas albīnu klusie slepkavas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Āfrikas attiecības ar albīnismu ir tumšas. Burvji albīnus medī, lai no viņu ķermeņa daļām izgatavotu dziras, kas vairo laimi un bagātību. Albīnus nolaupa vai pat pārdod alkatīgi ģimenes locekļi, lai pēcāk iegūtu peļņu no viņu orgāniem. ANO lēš, ka kopš 2000. gada Tanzānijā nogalināti aptuveni 80 albīni.

Sabiedrības attieksme pret albīniem nemainās. Cilvēku neizglītotība aizvien liek rīkoties cietsirdīgi, pakļaujot albīnus nolaupīšanai, sakropļošanai un slepkavībām.

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija «Amnesty International» atklāj, ka 2016. gada aprīlī Malāvijā no gultiņas miegā tika izzagta divus gadus vecā Vitnija. Meitenītes galvaskauss, zobi un drēbes vēlāk tika atrasti blakus ciematā. Šī slepkavība notikusi neilgi pēc tam, kad februārī tika nolaupīts deviņus mēnešus vecais Harijs. Viņu pēcāk atrada bez galvas.

Arī pēc nāves albīnu ķermeņi tiek pakļauti vardarbībai. Kapus izlaupa, nozogot un burvju rituālu vajadzībām pārdodot kaulus.

Taču šie tumsonīgie uzbrukumi nav vienīgais drauds Āfrikas albīniem. Tā kā albīnu ādā nav melanīna, viņiem ir daudz lielāks risks saslimt ar ādas vēzi, kuru vietējie dēvē par «kluso slepkavu», raksta BBC.

Foto: AP/Scanpix

Bez melanīna nav aizsardzības no UV stariem, atklāj Marks Glashofers, Amerikas Dermatoloģijas akadēmijas biedrs. «Jo tuvāk ekvatoram, jo saule ir spēcīgāka. Un, jo spēcīgāks starojums, jo lielāks ir ādas vēža risks.» Vairāk nekā 90% albīnu Āfrikā mirst pirms 40 gadu vecuma sasniegšanas.

Foto: Reuters/Scanpix

Kilimandžāro uzņēmums «Kilimanjaro Suncare» albīniem ražo īpašu saules aizsargkrēmu «Kilisun». Tiesa, ne visi to var atļauties. «Tanzānijā 80% populācijas iztiek ar mazāk nekā 1,5 dolāriem dienā,» saka farmakoloģe Soto Valdesa, viena no krēma izstrādātājām. «Savukārt aizsargkrēms maksā 10-15 dolārus.»

Lielāko daļu saules aizsargkrēmu Āfrikā importē vai ziedo, jo kontinentā, kur lielākā daļa populācijas ir melnādainie, tas nav nepieciešams.

Foto: AFP/LETA

Lai arī nav veikti plaši pētījumi, tiek lēsts, ka Tanzānijā viens no 1400 cilvēkiem ir albīns, savukārt citās Āfrikas vietās albīnisms sastopams vienam no 5000 - 15 000 cilvēku.

Tanzānijā ir aptuveni 50 miljoni cilvēku, tāpēc albīnisms ir būtiska sabiedrības veselības problēma. Salīdzinājumam – Eiropā albīnisms sastopams vienam cilvēkam no 17 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu