«Facebook» pastiprina cīņu pret valstu vadītu propagandu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Sociālais tīkls «Facebook» ceturtdien paziņoja, ka tas pastiprina savu drošību, lai pretotos valstu vadību un citu spēku mēģinājumiem izplatīt dezinformāciju vai manipulēt ar diskusijām politisku iemeslu dēļ.

Jaunie pasākumi paplašina «Facebook» drošības centienus, vēršoties ne vien pret tādām «ļaunprātīgām» darbībām kā hakerisms un finansiālas krāpšanas, bet arī pret «izsmalcinātākām un mānīgākām nepareizas izmantošanas formām, tostarp mēģinājumiem manipulēt ar pilsoniskām sarunām un maldināt cilvēkus,» teikts «Facebook» publicētā dokumentā par šo tematu.

Šī iniciatīva ir daļa no «Facebook» centieniem pretoties «neīstām ziņām», bet tā iet arī tālāk, lai iegrožotu valdību un nevalstisku organizāciju mēģinājumus izmantot šo sociālo tīklu manipulēšanai ar sabiedrisko domu.

Šajos jaunajos centienos «Facebook» izmantos savu drošības komandu, lai vērstos pret tā sauktajām «informācijas operācijām», kuru mērķis ir «sagrozīt pašmāju vai ārvalstu politisko noskaņojumu,» teikts dokumentā.

«Facebook» paziņoja, ka šajos centienos koncentrēsies uz trim jomām, kuras ir: valdību īstenota «mērķtiecīga datu vākšana», lai atrastu disidentus un vērstos pret tiem; «satura radīšana» jeb neīstu ziņu izplatīšana ar sociālā tīkla starpniecību; un «nepatiesa pārspīlēšana» jeb mākslīgu līdzekļu vai automatizētu «botu» izmantošana kādas grupas vai lietas veicināšanai vai nomelnošanai.

«Facebook», kas tika kritizēts par dezinformācijas izplatīšanos šajā tīklā 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā, ir uzsvēris, ka tam nav bijusi nozīmīga loma vēlētāju ietekmēšanā.

«Facebook» ceturtdien publicētajā dokumentā tomēr paziņoja, ka «ir reaģējis uz vairākām situācijām, kuras novērtējis kā informācijas operāciju šablonam atbilstošas».

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu