Vācijas Bundestāgs pieņem daļēju burkas aizliegumu un drošības pasākumus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas parlamenta apakšpalāta Bundestāgs ceturtdienas vakarā pieņēma seju pilnīgi aizsedzošās musulmaņu galvassegas burkas daļēju aizliegumu, kā arī drošības pasākumu paketi ar mērķi novērst ekstrēmistu uzbrukumus.

Jaunie likumi ir pieņemti pēc vairākiem džihādistu uzbrukumiem, tai skaitā Berlīnes Ziemassvētku tirdziņā sarīkotā terorakta ar 12 upuriem, un pirms septembrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Jaunais likums par burkas daļēju aizliegumu tomēr neapmierina labējo partiju prasību par tās pilnīgu aizliegumu sabiedriskās vietās, kāds kopš 2011.gada ir spēkā Francijā.

Aizliegums attieksies uz valsts sektorā strādājošām personām darba pienākumu pildīšanas laikā, tai skaitā uz vēlēšanu amatpersonām, militāro un tieslietu personālu.

«Valstij ir pienākums prezentēt sevi ideoloģiski un reliģiski neitrālā veidā,» teikts pieņemtā likuma tekstā.

Vācija kopš 2015.gada ir uzņēmusi vairāk nekā miljonu migrantu un bēgļu, pārsvarā no musulmaņu valstīm. Tas ir veicinājis ksenofobijas pastiprināšanos un palielinājis labēji populistiskās partijas «Alternatīva Vācijai» (AfD) popularitāti. Šī partija mēģina saistīt migrantu pieplūdumu ar terorisma draudu pastiprināšanos.

Iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs sacīja, ka imigrantu sociālajai integrācijai nepieciešams, «lai mēs paskaidrotu un darītu zināmas mūsu vērtības un robežas mūsu tolerancei pret citām kultūrām».

Sejas pilnīgas aizsegšanas aizliegums pieļauj izņēmumus, piemēram, medicīnas darbinieku aizsardzība pret infekcijām un policistu identitātes slēpšana.

Cilvēkiem varēs pieprasīt sejas aizsega noņemšanu, pārbaudot viņu personas dokumentus.

Jaunie drošības pasākumi arī paredz elektronisku aproču izmantošanu, ja to apstiprinājis tiesnesis, cilvēkiem, kas atzīti par drošības draudu, federālās policijas lietās. Starp šādiem cilvēkiem ir zināmi islāma radikāļi, kurus drošības dienesti uzskata par potenciāli vardarbīgiem.

Cits likums paver iespēju nacionālās policijas un federālo zemju policijas spēkiem apvienot savus datus jaunā integrētā IT sistēmā.

Cits jauns drošības pasākums paredz, ka Vācija ieviesīs Eiropas Savienības (ES) noteikumus par aviopasažieru datu apmaiņu, lai vērstos pret terorismu un nopietniem noziegumiem.

Par fiziskiem uzbrukumiem policijai, ārkārtas situāciju dienestiem un militārpersonām pienākumu pildīšanas laikā turpmāk draudēs smagāki sodi – līdz pieciem gadiem cietumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu