Spānija NATO patrulēšanas misiju no Emari veiks ar iznīcinātājiem «F-18»

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānija, kas nākamnedēļ no Vācijas kontingenta pārņems NATO patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā no Emari bāzes Igaunijā, misijā izmantos iznīcinātājus «F-18», informēja Igaunijas Aizsardzības ministrijā.

Šī būs pirmā reize, kad Emari tiks izvietoti «F-18» iznīcinātāji.

Plānots, ka oficiālā kontingenta maiņas ceremonija Emari gaisa spēku bāzē notiks trešdien.

Līdz šim sabiedroto spēki patrulēšanas misijai no Emari gaisa spēku bāzes ir izmantojuši iznīcinātājus «F-16» vai «Eurofighter».

Sākotnēji iznīcinātāji «F/A-18 Hornet» tika veidoti ASV Jūras spēkiem un Jūras kājnieku korpusam. Tie spēj pildīt gan iznīcinātāja, gan uzbrukuma lidmašīnas funkcijas, piezemēties uz bāzes kuģa, un tie ir daudzfunkcionāli kaujas iznīcinātāji. Pašlaik tos izmanto ne tikai ASV, bet arī Austrālijas, Kanādas, Somijas, Spānijas un Šveices bruņotajos spēkos.

Nīderlandes kontingents ar iznīcinātājiem «F-16 Fighting Falcon» veic misiju no Zokņu aviobāzes Lietuvā. Maijā Nīderlande šo uzdevumu nodos Polijas kontingentam, kas misiju veiks ar iznīcinātājiem «F-16».

NATO dalībvalstis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas patrulēšanu rotācijas kārtībā veic kopš 2004.gada marta, kad Baltijas valstis tika uzņemtas aliansē. Pieaugot Krievijas militārajai aktivitātei reģionā, Baltijas valstis ir izteikušas vēlmi, lai NATO kontingenta iznīcinātājiem to teritorijās būtu tiesības krīzes gadījumā veikt kaujas uzdevumus.

Kopš 2004.gada patrulēšana tiek veikta no Zokņu aviobāzes Lietuvā, bet kopš 2014.gada atbalsta misija tiek veikta arī no Emari bāzes Igaunijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu