Nekārtībās Maķedonijas parlamentā ievainoti 100 cilvēki

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: STR / EPA

Vardarbībā, kas Maķedonijas parlamenta ēkā izraisījās pēc tam, kad tur ceturtdienas vakarā ielauzās nacionālistu protestētāji, ievainoti vairāk nekā 100 cilvēki, piektdien paziņoja Iekšlietu ministrija.

Vairāki desmiti demonstrantu, arī maskās tērptu vīru grupa, ceturtdien izlauzās cauri policijas kordonam un iekļuva parlamentā, vicinot Maķedonijas karogus un dziedot valsts himnu.

Kadros no notikumu vietas bija redzams, kā parlamenta preses telpā tiek sviesti krēsli un izraisās dūru cīņas. Opozīcijas sociāldemokrātu (SDSM) līderim Zoranam Zaevam ar asinīm bija nošķiesta seja un krekls.

Kāda SDSM deputāte tika rauta aiz matiem, bet cita sieviete ēku centās pamest, rāpjoties laukā pa balkonu.

Piektdien izplatītajā Iekšlietu ministrijas paziņojumā teikts, ka slimnīcās mediķu palīdzību saņēmuši 102 cilvēki, arī vairāki deputāti un policisti.

Vardarbībā, ko nosodījusi Eiropas Savienība (ES) un ASV, ievainoti desmit deputāti, kā arī vairāki žurnālisti, sacīja iekšlietu ministrs Agims Nuhiu.

Piektdienas rītā situācija «normalizējusies», turklāt tikuši sperti «papildu soļi, lai aizsargātu pilsoņu drošību», norādīja ministrija.

Demonstranti galvaspilsētā Skopjē pulcējas mītiņos kopš decembra parlamenta vēlēšanām, kas noslēdzās bez skaidra viena politiskā spēkā pārsvara.

Demonstranti protestē pret ierosināto Zaeva sociāldemokrātu un etnisko albāņu koalīciju, ko viņi uzskata par draudu valsts nacionālajai vienotībai.

Decembrī notikušajās vēlēšanās konservatīvā VMRO-DPMNE uzvarēja ar nelielu balsu pārsvaru, bet nespēja atjaunot koalīciju ar etnisko albāņu partijām. Tad iejaucās sociāldemokrāti un ieguva albāņu atbalstu, solot piešķirt albāņu valodai oficiālas valsts valodas statusu.

Ceturtdienas nekārtības izraisījās pēc tam, kad SDSM un albāņu partijas spīkera amatā ievēlēja etnisko albāni Talatu Džaferi.

Viņu oponenti skaidro, ka balsojums nav bijis likumīgs, jo noticis jau pēc tam, kad līdzšinējais spīkers bija paziņojis par dienas sesijas beigām. Tomēr ES norādījusi, ka tā «pozitīvi vērtē» Džaferi ievēlēšanu.

Vairums ievainoto deputātu ir SDMS pārstāvji, bet vissmagākās traumas guvis albāņu deputāts Ziadins Sela.

Policijai galu galā izdevās atgūt kontroli parlamenta ēkā, liekot lietā trokšņa granātas, lai ēku atbrīvotu no protestētājiem.

Prezidents Ģorge Ivanovs ceturtdien vakarā uzstājās televīzijā, aicinot uz mieru. Viņš arī ielūdza partiju līderus uz tikšanos savā birojā, lai apspriestu radušos situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu