ES samitā paredzēts vienoties par «Breksita» sarunu vadlīnijām

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien Briselē pulcējas 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi, lai vienotos par vadlīnijām gaidāmajām divu gadu ilgajām sarunām par Lielbritānijas izstāšanos no bloka.

Sagatavotais vadlīniju projekts paredz sarunās ievērot pakāpenību, tas ir, sākotnēji vienoties par Lielbritānijas izstāšanās nosacījumiem, tostarp par Apvienotajā Karalistē šobrīd dzīvojošo pārējo ES dalībvalstu pilsoņu tiesībām un izstāšanās «rēķinu», un tikai pēc tam pāriet pie sarunām par turpmākajām Lielbritānijas un ES attiecībām.

Vadlīniju projekta sagatavošanā blokā paliekošās dalībvalstis izrādījušas neierastu vienotību, aģentūrai DPA atzinusi kāda anonīma ES amatpersona, norādot, ka «Breksita» jautājumā visām 27 valstīm ir «vienāda nostāja».

«Mēs zinām, ka tas ir visai neierasti, taču mēs pie tā paliksim,» piebilda amatpersona.

Samitā piedalīsies arī Eiropas Komisijas «Breksita» sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē.

Līdztekus sarunu politiskajām vadlīnijām ES dalībvalstīm līdz maija beigām jāvienojas par direktīvu, kurā būs noteiktas konkrētas bloka delegācijas pilnvaras.

Pašas sarunas sāksies tikai pēc 8.jūnijā paredzētajām Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām, kuras premjerministre Terēza Meja izsludinājusi, lai nodrošinātu sev spēcīgāku mandātu sarunu procesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu