Merkele sarunās ar Putinu noraida jaunu Ukrainas krīzes noregulējuma līgumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

Jaunam līgumam par Ukrainas krīzes atrisinājumu, kas stātos Minskas vienošanos vietā, nav jēgas, otrdien ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu kopīgā preses konferencē Sočos pavēstīja Vācijas kanclere Angela Merkele.

«Minskas līgumos jau viss ir,» sacīja Merkele. «Problēma ir to ievērošanā, nevis pašā līgumā.»

Ukrainai vispirms ir jāsaņem piekļuve pašas robežai, bet pēc tam ir jāpanāk «sāpīgi kompromisi» attiecībā uz Donbasa pašpasludināto republiku vēlēšanām, skaidroja kanclere.

Ja Ukrainas valdībai nepakļautajos Austrumukrainas rajonos nebūs notikušas vēlēšanas un tur iedibināta leģitīma vara, pretēji Krievijas pārliecībai tiešas sarunas ar šo teritoriju pārstāvjiem nevar notikt, skaidroja Merkele.

Kanclere aicināja Putinu ietekmēt homoseksuāļu tiesību situāciju Krievijā, kā arī mudināja Krievijas līderi garantēt minoritāšu tiesību ievērošanu, īpaši pieminot Krievijas varasiestāžu konfliktu ar reliģisko organizāciju «Jehovas liecinieki».

Krievijas Augstākā tiesa 20.aprīlī aizliedza Jehovas lieciniekus, atzīstot šo kristiešu sektu par «ekstrēmistisku organizāciju».

Tiesa nolēma slēgt Jehovas liecinieku administratīvo centru un 395 vietējās organizācijas, bet to īpašumu nodot valstij.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu