Aptauja: Melanšona piekritēji nevēlas balsot par Makronu Francijas prezidenta vēlēšanās

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā sakautā kreisā ekstrēmista Žana Lika Melanšona piekritēji nevēlas otrajā kārtā balsot par centristu Emanuelu Makronu, liecina Melanšona kampaņas sarīkota aptauja, kuras rezultāti publicēti otrdien.

No 243 128 reģistrētajiem Melanšona atbalstītājiem, kas piedalījās tiešsaistes aptaujā, tikai 34,8% atbalstīja balsošanu par Makronu, kurš svētdien otrajā kārtā sacentīsies ar galēji labējo kandidāti Marinu Lepēnu.

65% no Melanšona atbalstītājiem aptaujā izvēlējās nodot neaizpildītu vai sabojātu balsošanas biļetenu vai atturēties vēlēšanu otrajā kārtā. Viņiem gan netika dota izvēle balsot par Lepēnu.

Aptaujas rezultāti publicēti tajā pašā dienā, kad premjerministrs Bernārs Kaznēvs aicināja Melanšonu, kurš pirmajā kārtā ieguva 19,6% balsu, un viņa piekritējus atbalstīt Makronu.

«Žanam Likam Melanšonam un viņa sekotājiem (..) es vēlos sacīt, ka vēl ir laiks izvēlēties Republiku,» Kaznēvs pavēstīja kreisā spārna laikrakstā «Liberation».

Kaznēvs brīdināja, ka «Breksita» novājinātā Eiropas Savienība (ES) nespētu pārdzīvot jaunu šoku, ko radītu Lepēnas uzvara un atklāti eirofobiskas valdības nākšana pie varas Francijā.

Makrons pirmajā kārtā saņēma 24% balsu, bet Lepēna – 21,3%. Abi otrās kārtas kandidāti mēģina gūt vairāk nekā 40% vēlētāju atbalstu, kuri pirmajā kārtā balsoja par Melanšonu vai konservatīvo kandidātu Fransuā Fijonu.

Melanšons sarīkoja aptauju pēc pirmās kārtas rezultātu paziņošanas un sacīja, ka viņam nav vēlētāju mandāta atbalstīt kādu no kandidātiem otrajā kārtā.

Melanšons ir izteicies, ka viņš balsos otrajā kārtā un ne par Lepēnu, tomēr viņš arī nosodījis abus kandidātus, sakot, ka Makrons pārstāv «ekstrēmas finanses», bet Lepēna – ekstrēmi labējos.

Socioloģisko pētījumu uzņēmums «Opinionway» otrdien publicēja pēc laikraksta «Les Echos» pasūtījuma veiktas aptaujas rezultātus, bet uzņēmums «Elabe» – raidsabiedrības BFMTV pasūtītas aptaujas rezultātus.

Saskaņā ar šo aptauju rezultātiem Makrons iegūs 42-44% Melanšona atbalstītāju balsu, bet par Lepēnu balsos 17-23% no Melanšona atbalstītājiem. Tajās pašās aptaujās 42-46% Fijona piekritēju izvēlējās balsot par Makronu, bet 27-30% Fijona piekritēju – par Lepēnu.

Šīs aptaujas, kā arī socioloģisko pētījumu institūta IFOP veikta aptauja laikrakstam «Paris Match» liecina, ka 59-60% no visiem vēlētājiem nodomājuši balsot par Makronu, bet 40-41% - par Lepēnu.

Makrons svētdien vērsās pie vēlētājiem, kuri neatbalsta viņa politiku, ar aicinājumu «brīvās demokrātijas» vārdā tomēr balsot par viņu.

Pēdējās dienās Makrons ir apmeklējis Parīzes Holokausta memoriālu un ciematu, kura iedzīvotājus Otrā pasaules kara laikā nogalināja Vācijas armija. Abos gadījumos Makrons brīdināja, ka pagātnes noziegumus nedrīkst aizmirst.

Lepēna savukārt pastiprinājusi Makrona kritiku, cenšoties izmantot viņa karjeru bankā «Rothschild & Cie Banque» un uz tirgu vērsto ekonomikas politiku, lai izceltu savu atbalstu strādnieku šķirai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu