Eiropas ārlietu ministri aicina Krieviju rīkoties pret geju vajāšanu Čečenijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Piecu Eiropas valstu ārlietu ministri vēstulē savam Krievijas kolēģim ir aicinājuši uz rīcību pēc ziņām par geju vajāšanu Čečenijas Republikā.

Vēstulē, kas trešdien nonāca ziņu aģentūras AFP rīcībā, ministri aicina Maskavu izmeklēt «šausmīgos» apgalvojumus par šādām darbībām, ar kurām pārkāpti starptautiski līgumi un Krievijas likumi.

Pēdējā laikā publicētas ziņas par brutālu vēršanos pret gejiem Ramzana Kadirova vadītajā Čečenijā, kur pamatā dzīvo musulmaņi, ir izraisījušas starptautisku skandālu.

«Mēs esam dziļi satraukti par lielo skaitu neseno ziņu ... ka reģionālās valsts iestādes [Čečenijā] vajājušas homoseksuāļus un dažus pat nogalinājušas uz viņu seksuālās orientācijas pamata,» teikts Francijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Vācijas un Zviedrijas ārlietu ministru vēstulē.

Šajā vēstulē Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam viņi «ar bažām» atzīmēja, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Kadirova tikšanās aprīlī nav novedusi līdz šo apgalvojumu izmeklēšanai.

«Šajā kontekstā un uz tā fona, ka nesenās ziņas liecina par to, ka homoseksuāļu vajāšana vēl turpinās, mēs aicinām Krievijas valdību izmeklēt šīs šausmīgās ziņas un nodrošināt aktīvistu un žurnālistu, kas izmeklē šos pārkāpumus, drošību,» teikts ministru vēstulē.

Viņi arī aicināja Maskavu «izdarīt spiedienu» uz Čečenijas iestādēm, «lai nekavējoties apturētu jebkādu vajāšanu, uzreiz piedāvātu visām skartajām personām nepieciešamo palīdzību un tiesātu vainīgos».

Krievijas opozīcijas laikraksts «Novaja Gazeta» 1.aprīlī ziņoja, ka Čečenijā tiek ieslodzīti un spīdzināti homoseksuāli vīrieši. Čečenijas varasiestādes aizturējušas vairāk nekā 100 gejus un vismaz trīs no šiem nolaupītajiem nogalināti, vēstīja laikraksts.

Kadirovs, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, noliedza tādas apsūdzības, paziņojot, ka tā ir provokācija. Arī Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs norādīja, ka nav nekāda apstiprinājuma geju aizturēšanai vai vardarbībai pret seksuālajām minoritātēm. Krievijas Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka ir sākta izmeklēšana, bet nav saņemta neviena oficiāla cietušā sūdzība.

Krievijas policija pirmdien Sanktpēterburgā aizturēja vairākus gados jaunus aktīvistus, kas 1.maija parādes laikā protestēja pret homoseksuālu vīriešu vajāšanu Čečenijā, novēroja ziņu aģentūras AFP žurnālists notikuma vietā.

Aizturētos, no kuriem daļai rokās bija seksuālo minoritāšu kopienas varavīksnes krāsas karogi, ievietoja policijas mikroautobusā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu