Francijas kiberdrošības aģentūra izmeklēs hakeru uzbrukumu Makronam

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas kiberdrošības aģentūra ANSSI izmeklēs hakeru uzbrukumu prezidenta kandidāta Emanuela Makrona vēlēšanu kampaņai, kura gaitā sociālajos tīklos ir noplūdināts «ievērojams datu daudzums» no šīs kampaņas iekšējiem dokumentiem un arī nepatiesa informācija, sestdien paziņoja valdības amatpersona.

Vēlēšanu komisija sestdien aicināja pilsoņus nepaļauties uz noplūdinātajiem datiem sociālajos medijos, lai tie neietekmētu prezidenta vēlēšanu otro kārtu, kas notiks svētdien.

Datu noplūdināšana notika piektdien 36 stundas pirms vēlēšanu sākuma, un valdības amatpersona to nosauca par «ļoti nopietnu» pārkāpumu.

Vēlēšanu otrajā kārtā kandidē centrists Makrons un galēji labējā kandidāte Marina Lepēna. Tā notiek svētdien, bet Francijas aizjūras teritorijās un dažās vēstniecībās ārvalstīs balsošana sākās jau sestdien.

Noplūdinātie dokumenti lielākoties ir ikdienišķi, un noplūdes vaininieki nav zināmi. Nav arī zināms, vai šī dokumentu noplūde samazinās sabiedriskās domas aptaujās noskaidroto Makrona pārsvaru pār Lepēnu.

Vēlēšanu komisija, kas sestdien sanāca uz sēdi pēc piektdienas vakarā notikušās noplūdes, sacīja, ka noplūdinātie dati ir no Makrona «informācijas sistēmām un dažu viņa kampaņas menedžeru e-pasta kontiem». Šie dati ir iegūti «krāpnieciskā» veidā, un tiem var būt piejauktas viltus ziņas.

Saskaņā ar Francijas vēlēšanu likumiem sestdien un lielāko daļu svētdienas mediji nedrīkst publicēt ar vēlēšanām saistītas ziņas, lai neietekmētu to iznākumu.

Makrona komanda sestdien aicināja iesaistīt ANSSI šī hakeru uzbrukuma izmeklēšanā. Vērsties pie šīs aģentūras var tikai «masīva un sarežģīta» kiberuzbrukuma gadījumā, un uzbrukums Makrona kampaņai atbilst šim kritērijam, sacīja valdības amatpersona.

Makrona komanda apstiprināja, ka šie dokumenti tika nozagti pirms vairākām nedēļām, kad notika ielaušanās vairāku Makrona partijas «En Marche» («Uz priekšu») amatpersonu personīgajos un darba e-pastos. Tas bija viens no «intensīviem un atkārtotiem» kiberuzbrukumiem Makronam, kas notikuši kopš viņa kampaņas sākuma.

Noplūdinātie dokumenti plaši cirkulē ASV galēji labējo spēku vietnēs. Eksperti paziņoja, ka ieraudzījuši šajos datos dažus krievu vārdus. Mats Svišs no kiberdrošības firmas «Comae Technologies» sacīja, ka «metadatos ir kirilica», bet piebilda, ka ir grūti pateikt, vai kirilicas burti tur atrodas paviršības vai tīšas maldināšanas dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu