Pasaules mediji «atvieglojumā nopūšas» par Makrona uzvaru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules mediji centrista Emanuela Makrona uzvaru Francijas prezidenta vēlēšanās lielākoties novērtējuši atzinīgi, bet brīdinājuši, ka jaunievēlēto prezidentu gaida smags darbs un sarežģīti uzdevumi.

Britu laikraksts «Financial Times» pozitīvi vērtē Makrona uzvaru, bet brīdina, ka tā ir nepilnīga un šīs vēlēšanas ir «leģitimizējušas Francijas galēji labējos kā nekad».

«Ja Makrons paklups, nav zināms, kāds risinājums varētu noturēt Lepēnu pa gabalu 2022.gadā,» brīdina «Financial Times».

Arī laikraksts «The Guardian» prognozē, ka Makronu gaida grūts uzdevums, vienlaikus uzslavējot Francijas vēlētājus par to, ka tie padarījuši Eiropu drošāku, izvēloties Makronu.

«

Francijas vēlētāji ir novērsuši Lepēnas prezidentūras katastrofu

. Emanuela Makrona uzdevums ir nest pārmaiņas, pārticību, vienotību un dziedināšanu,» raksta «The Guardian».

Francijas kreisi noskaņotais laikraksts «Liberation» pirmajā lapā vienkārši publicējis Makrona fotogrāfiju ar uzrakstu «Labi nospēlēts!», bet tīmekļa vietnē citē jaunievēlētā prezidenta vārdus: «Es darīšu visu, ko spēšu, lai būtu jūsu uzticības cienīgs.»

Savukārt laikraksts «Le Monde» savā mājaslapā citē Makrona solījumu aizstāvēt Franciju, tās intereses un tēlu.

Tikmēr Vācijā laikraksts «Frankfurter Allgemeine Zeitung» atzīst, ka

«Eiropa izvairījusies no murga»

.

«Neiedomājamais ir novērsts - Franciju nevadīs galēji labēja sieviete. Emanuela Makrona pārliecinošā uzvara sniedz mierinājumu, bet Eiropai nevajadzētu ļauties ilūzijām,» brīdina «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Kreisā spārna laikraksts «Tageszeitung» norāda, ka Makrona pārliecinošā uzvara esot milzīgs atvieglojums Francijai, kamēr ASV laikraksts «New York Times» apgalvo, ka Makrona uzvara ir

«cerības un optimisma uzvara pār bailēm»

, taču piebilst, ka jauno Francijas prezidentu gaida smags darbs.

«Viņš uzņemas vadību pār valsti, kas ir dziļi sašķelta, līdzīgi kā Savienotās Valstis, Lielbritānija un citas lielākās demokrātijas, kur daudzi cilvēki jūtas nostumti malā,» raksta «New York Times».

Savukārt avīze «Washington Post» norāda, ka

Francija atvairījusi «labējā spārna populisma sirēnas kliedzienu, kas apbūra vēlētājus ASV un Lielbritānijā»

.

Arī Ķīnas laikraksts «Global Times» pozitīvi vērtē Makrona uzvaru, nodēvējot to par uzvaru cīņā pret populisma tendenci. Laikraksts piebilst, ka vēlāk, atskatoties uz šīm vēlēšanām, iespējams, varēs secināt, ka Francija izdarījusi gudru izvēli, palīdzot cilvēcei virzīties uz priekšu, nevis atpakaļ.

Tikmēr Krievijas laikraksts «Vedomosti» atzīst, ka Francija izvēlējusies «kandidātu, kas vislabāk pārstāv piektās republikas principus - kvalificēto eliti, kas spēj iesaistīties Eiropas integrācijā.»

Savukārt interneta izdevums «Gazeta.ru» uzsver, ka jaunajam Francijas prezidentam būs jāatbild uz prasībām pēc pārmaiņām.

Spānijas laikraksts «El Pais» norāda, ka «Francija izvēlējusies Makronu un savaldījusi populismu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu