Rinkēvičs: Ekstrēmiem un destruktīviem spēkiem neizdevās gūt panākumus Francijas vēlēšanās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Centrista Emanuela Makrona uzvara Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā ir laba ziņa gan Francijai, gan Eiropai, gan Latvijai, un tā skaidri parāda, ka visnotaļ ekstrēmi un destruktīvi spēki nav guvuši panākumus, norāda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ministrs pauž pārliecību, ka Francijas iesaiste Eiropas Savienības (ES) tālākajā attīstībā un NATO paliks bez izmaiņām vai pat kļūs vēl lielāka. «Ļoti iespējams, ka redzēsim aktīvu Francijas lomu stiprinot un attīstot ES. Labi zinām arī Makrona nostāju sakarā ar notikumiem mūsu pašu reģionā, gan saistībā ar Minskas vienošanās izpildi, gan attiecībām ar Krieviju, tādēļ, manuprāt, šī ir laba ziņa tiem, kas iestājas par Eiropas drošības arhitektūras saglabāšanu un tālāku attīstību,» saka Rinkēvičs.

Neskatoties uz to, ka daudzos šobrīd valda zināma eiforija, jo ir uzvarējis kandidāts, kurš pārstāv demokrātiskās vērtības, tomēr ir daudzas lietas, kuras nepieciešams risināt, uzsver ministrs, kā piemērus minot ekonomikas un sociālās sfēras. Tāpat tuvāko sešu nedēļu laikā Francijā būs nākamā vēlēšanu kampaņa, kas saistīta ar parlamenta velēšanām, kurās politisko spēku izkārtojums būs būtisks, norāda Rinkēvičs.

«Ir daudzi jautājumi, par kuriem cilvēki pamatoti bažījas, piemēram, migrācija, terorisms un tāda agresīva lielvara kā Krievija, kuras vēlme ir ne tikai pilnībā pārskatīt starptautisko kārtību, bet arī lielā mērā ietekmēt vēlēšanu procesus. Šie jautājumi ir un būs dienas kārtībā, un ar tiem nopietni jāstrādā gan Francijai, gan mums,» viņš uzskata.

Rinkēvičs ir pārliecināts, ka vairāku demokrātiskās pasaules vēlēšanu laikā bijuši brutāli mēģinājumi ietekmēt rezultātus ar uzbrukumiem noteiktu kandidātu elektronisko pastu datubāzēm, pēc tam informāciju nopludinot. Viņš uzskata, ka tas prasa vienotu rīcību Eiropas un NATO kontekstā, un šādus gadījumus nedrīkst atstāt bez ievērības, bet uz tiem ir aktīvi jāreaģē visos iespējamos veidos.

«Bez vienotas un asas pretreakcijas ES līmenī, gan kiberdrošības, gan stratēģiskās komunikācijas jautājumos, arī citas ES dalībvalstis tiks pakļautas tādiem uzbrukumiem. Neaizmirsīsim, ka mums pašiem nākamgad ir nacionālās vēlēšanas, tāpēc mums ir ko mācīties no līdzšinējās pieredzes, un ne tikai ko mācīties, bet arī aktīvi pretoties,» uzsver Rinkēvičs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu