Tramps atlaiž FIB direktoru Komiju; demokrāti - sašutuši

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien pieņēma šokējošu lēmumu atcelt no amata Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktoru Džeimsu Komiju, kura vadītajai aģentūrai ir uzdots izmeklēt Trampa vēlēšanu kampaņas sakarus ar Krieviju.

«Prezidents ir pieņēmis ģenerālprokurora un ģenerālprokurora vietnieka ieteikumu par Federālā izmeklēšanas biroja direktora atlaišanu,» reportieriem paziņoja Baltā nama preses sekretārs Šons Spaisers.

Jauna FIB direktora meklēšana tiks sākta «nekavējoties», teikts Baltā nama paziņojumā.

Demokrāti sašutuši par Komija atlaišanu

ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums atbrīvot no amata Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktoru Džeimsu Komiju varētu būt mēģinājums sabotēt izmeklēšanu par iespējamiem Trampa komandas sakariem ar Krieviju, otrdien pauda ASV demokrāti.

Senāta demokrātu līderis Čaks Šūmers, reaģējot uz ziņu par Komija atlaišanu, Trampam sacījis, ka viņš pieļāvis «lielu kļūdu».

Negaidītā Komija atlaišana, kas ir pēdējā administrācijas atlaišanu virknē, raisa bažas par Baltā nama apņēmību veikt izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās, atzina Šūmers un citi demokrāti.

«Tas neizskatās pēc sagadīšanās,» sacīja Šūmers. «Šai izmeklēšanai jānotiek iespējami tālu no šī Baltā nama un iespējami tālu no visiem, kurus ir iecēlis prezidents Tramps.»

Ja vien administrācija neiecels neatkarīgu īpašo prokuroru Krievijas iejaukšanās izmeklēšanai, «katrs amerikānis varēs pamatoti paust aizdomas, ka lēmums atlaist direktoru Komiju bija daļa no slēpšanas centieniem», skaidroja Šūmers.

Tramps Komiju atlaida otrdien.

«Prezidents ir pieņēmis ģenerālprokurora un ģenerālprokurora vietnieka ieteikumu par FIB direktora atlaišanu,» reportieriem paziņoja Baltā nama preses sekretārs Šons Spaisers.

Telekanāls ABC vēsta, ka Komijs par savu atlaišanu no amata uzzinājis telefoniski, atrodoties lidmašīnā ceļā uz Losandželosu.

Komijs devies uz vienu no FIB Kalifornijas nodaļām. Tur Komijam bijis paredzēts veikt struktūru pārbaudi, kā arī piedalīties jaunu darbinieku piesaistīšanas pasākumā.

FIB direktori tiek iecelti uz vienu 10 gadu termiņu. 56 gadus vecais Komijs, kurš ir populārs FIB aģentu vidū, tika iecelts pirms četriem gadiem Baraka Obamas prezidentūras laikā.

Hilarija Klintone pērn paziņoja, ka Komijs sagrāvis viņas izredzes uzvarēt ASV prezidenta vēlēšanās, neilgi pirms vēlēšanām pavēstot, ka ir atsākta izmeklēšana par Klintones e-pasta lietošanas praksi valsts sekretāra amatā.

Komija atbrīvošana no amata radīs jautājumus par šādas Trampa rīcības motīviem.

Tā arī mudinās vilkt paralēles ar bijušā ASV prezidenta Ričarda Niksona lēmumu atcelt no amata ASV ģenerālprokuroru. Šis Niksona lēmums tikai padziļināja viņa prezidentūras krīzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu