Venecuēlā septīto nedēļu turpinās protesti pret valdību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau septīto nedēļu turpinoties protestiem pret Venecuēlas valdību, simtiem cilvēki pirmdien nobloķējuši ceļus Karakasā un citviet valstī.

Šo nedēļu laikā protestos dzīvību zaudējuši vismaz 38 cilvēki un vairāki simti ir ievainoti.

Opozīcija vaino Maduro pārtikas, medikamentu un citu pirmās nepieciešamības preču deficītā un pieprasa jaunas prezidenta vēlēšanas. Maduro, kuru atbalsta armija, pretojas opozīcijas prasībām.

Maduro solījis atrisināt krīzi, sasaucot konstitucionālo sapulci jauna valsts pamatlikuma izstrādāšanai, lai gan opozīcijas līderi atteikušies šajā procesā piedalīties.

Opozīcija uzstāj, ka tauta vēlas pirmstermiņa vēlēšanas un jaunu prezidentu, nevis jaunu konstitūciju.

Karakasā un vēl aptuveni 50 vietās Venecuēlā pirmdien bloķēti ceļi, tādejādi izrādot pretošanos un apņēmību, sacīja opozīcijas deputāts Fedijs Gevara, piebilstot, ka ceļu blokādi plānots turpināt 12 stundas.

Viņš atkārtoja opozīcijas viedokli, ka Maduro cenšas nodibināt Venecuēlā diktatūru.

Maduro nav paziņojis, kad tiks rīkotas atliktās pašvaldību vēlēšanas vai mēru vēlēšanas, kam jānotiek šogad.

Opozīcija ir aicinājusi Venecuēlas bruņotos spēkus pārstāt atbalstīt Maduro, taču armijas vadība nav atsaukusies šim lūgumam.

Venecuēlā kopš 1992.gada notikuši trīs militāro apvērsumu mēģinājumi.

2014.gadā sadursmēs protestos pret valdību dzīvību zaudēja 43 cilvēki.

Analītiķi uzskata, ka protesti ir viens no nedaudzajiem līdzekļiem, kas palicis opozīcijas rīcībā, lai izdarītu spiedienu uz Maduro.

Eiropas Savienība (ES) pirmdien aicināja Venecuēlas valdību un opozīciju atturēties no vardarbības un meklēt politisku risinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu