Krievu miljardieris iesūdz tiesā AP par viņa saistīšanu ar Trampa kampaņu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Krievu miljardieris Oļegs Deripaska iesūdzējis tiesā aģentūru «Associated Press» (AP), apsūdzot to nomelnošanā ar ziņu par viņa saistību ar ASV prezidenta Donalda Trampa bijušo vēlēšanu kampaņas vadītāju Polu Manafortu.

Deripaska prasību pret AP par nomelnošanu iesniedzis pirmdien saistībā ar 22.marta ziņu. Kā norāda oligarhs, ziņa ir neprecīza un kaitējusi viņa karjerai, vainojot viņu noziedzīgā darbībā.

Aģentūras juriste Karena Kaizere sacīja, ka AP paliek pie savas ziņas un sevi aizstāvēs.

AP ziņoja, ka Manaforts slepeni strādājis Deripaskas labā, lai veicinātu Krievijas prezidenta Vladimira Putina intereses.

2005.gadā Manaforts sagatavoja stratēģiskās plānošanas dokumentu, kas saskaņā ar paša apgalvoto varēja «sniegt lielu labumu Putina valdībai». Viņš piedāvājis tālejošu politisko stratēģiju pret Krieviju noskaņotās opozīcijas graušanai bijušās PSRS valstīs.

2005.gadā Maskavas attiecības ar ASV, kuras tobrīd vadīja Džordžs Bušs, piedzīvoja kārtējo pasliktinājumu.

AP iegūtie dokumenti un par to informēto personu intervijas, šķiet, apgāž gan paša Manaforta, gan Trampa administrācijas apgalvojumus, ka viņš nekad neesot darbojies Krievijas interesēs.

Alumīnija magnāts Deripaska ir tuvs Putina līdzgaitnieks, un ar viņu slēgtais līgums, kas stājās spēkā 2006.gadā, ienesa Manafortam desmit miljonus dolāru gadā. Šī sadarbība turpinājusies vismaz līdz 2009.gadam.

Arī pats Manaforts AP atzina, ka strādājis Deripaskas labā, taču vienlaikus uzsvēra, ka šis darbs neesot bijis nekas nepiedienīgs.

«Es sadarbojos ar Oļegu Derispasku gandrīz pirms desmit gadiem, pārstāvot viņu biznesa un personīgos jautājumos valstīs, kurās bija viņa investīcijas,» norādīja Manaforts. «Mans darbs Deripskas kunga labā neietvēra Krievijas politisko interešu pārstāvēšanu.»

Tajā pašā laikā dokumenti liecina, ka viņš savā slepenajā plānā piedāvājis ietekmēt par labu Putina valdībai politiķus, uzņēmējus un medijus gan ASV, gan Eiropā, gan bijušajā PSRS.

Tomēr no AP rīcībā esošajiem dokumentiem nekļūst skaidrs, cik lielā mērā Manaforts ir veicis Deripaskam piedāvātajā stratēģijā paredzētās darbības.

Fakti par Manaforta darbību Kremļa labā nonākuši atklātībā laikā, kad FIB uzsākusi izmeklēt Trampa priekšvēlēšanu štāba iespējamo slepeno sadarbību ar Krieviju nolūkā ietekmēt pagājušā gada ASV prezidenta vēlēšanas.

Manaforts šo izmeklēšanu nosaucis par politiski motivētu, apgalvojot, ka nekad neesot strādājis Maskavas labā. Taču AP iegūtie dokumenti liecina, ka viņa sakari ar Krieviju bijuši daudz ciešāki, nekā agrāk tika uzskatīts.

Manaforts bez atalgojuma vadīja Trampa kampaņu no pagājuša gada marta līdz augustam. Tramps lūdza viņam šo posteni pamest pēc tam, kad AP atklāja, ka Manaforts Vašingtonā līdz 2014.gadam slepeni vadījis gāztā Ukrainas prokrieviskā prezidenta Viktora Janukoviča intereses.

Jaunatklātie dokumenti liecina, ka vismaz daļēji Manaforta darbība Ukrainā notikusi Deripaskas uzdevumā, nevis bijusi balstīta vietējo politiķu interesēs.

Manaforts Deripaskam piedāvājis veidot «ilgtermiņa attiecības» ar Rietumu žurnālistiem, kā arī īstenot dažādus pasākumus, lai uzlabotu prokrievisko partiju finansēšanu un to sabiedriskās attiecības.

Viņš savu darbību piedāvājis izvērst arī Uzbekistānā, Tadžikistānā un Gruzijā, kur viņš apņēmies stiprināt prokrieviskos politiķus un vājināt pret Maskavu kritiski noskaņoto politiķu pozīcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu