Britu leiboristi nāk klajā ar «radikālu» vēlēšanu manifestu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas opozīcijas Leiboristu partija otrdien savā priekšvēlēšanu manifestā sola palielināt nodokļus turīgajiem, renacionalizēt svarīgus uzņēmumus, kā arī izbeigt taupības politiku, piedāvājot vēlētājiem radikālāko izvēli vairāku desmitgažu garumā.

Leiboristu līderis Džeremijs Korbins programmu raksturo kā «radikālu un atbildīgu», norādot, ka konservatīvo valdības septiņos gados valsts tiek pārvaldīta «bagātnieku, elites un priviliģēto šķiru» labā.

«Tā mainīs mūsu valsti. Tā vadīs mūs cauri «Breksitam», vienlaikus stādot darbavietu saglabāšanu pirmajā vietā,» skaidro Korbins.

Manifests paredz algām amplitūdā no 80 000 līdz 150 000 sterliņu mārciņu palielināt nodokļus no 40% uz 45%, vēsta laikraksti «The Times» un «The Daily Telegraph».

Patlaban 40% likme tiek piemērota cilvēkiem, kas pelna no 31 500 līdz 150 000 mārciņu.

Tiks noteikts jauns augstākais līmenis ienākumu nodoklim 50% apjomā.

Leiboristi skaidro, ka nodokļu celšana ir nepieciešama, lai veiktu investīcijas valsts Nacionālajā Veselības dienestā (NHS), un skars tikai 5% pelnītāju.

Leiboristi arī grasās renacionalizēt dzelzceļus, Karalisko pastu un ūdenssaimniecības uzņēmumus.

Uzņēmumu peļņas nodoklis līdz 2022.gadam tiks palielināts līdz 26%, bet finanšu transakcijām noteikts «Robina Huda nodoklis».

«Šī ir programma, kas pavērsīs pretējā virzienā mūsu nacionālās prioritātes, lai vairākuma intereses stādītu pirmajā vietā,» norāda Korbins. «Šī ir cerību programma. Toriju kampaņa gluži pretēji ir balstīta vienā vārdā - «bailes«.»

Premjerministres Terēzas Mejas konservatīvie nekavējās plānu nopelt, to dēvējot par «muļķīgu», tādu, kas sastādīts bez pienācīgiem aprēķiniem.

«Parastie strādājošie cilvēki maksās par Korbina haosu,» paziņojumā brīdināja finanšu ministra vietnieks Deivids Goks.

Sabiedriskās domas aptaujās konservatīvo pārsvars pār leiboristiem šobrīd ir lielāks par desmit procentpunktiem.

Pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas Lielbritānijā notiks 8.jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu