FIB eksdirektoru Milleru ieceļ par īpašo prokuroru Krievijas iejaukšanās ASV vēlēšanās izmeklēšanā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV Tieslietu ministrija trešdien iecēla bijušo Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktoru Robertu Milleru par īpašu prokuroru izmeklēšanā par iespējamu Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Demokrāti ASV Kongresā bija aicinājuši iecelt īpašu prokuroru šajā izmeklēšanā pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps pagājušonedēļ atcēla no amata FIB direktoru Džeimsu Komiju.

Telekanāls CNN un laikraksts «New York Times» ziņoja, ka Tramps esot lūdzis Komiju slēgt izmeklēšanu par sava bijušā padomnieka nacionālās drošības jautājumos Maikla Flinna sakariem ar Krieviju.

ASV ģenerālprokurora vietnieks Rods Rozenšteins trešdien paziņojumā presei pavēstīja, ka ieceļ par īpašu prokuroru šajā izmeklēšanā Milleru, kurš vadīja FIB 2001.gada 11.septembra teroraktu laikā.

Šīs iecelšanas mērķis ir nodot neatkarīgās un objektīvās rokās izmeklēšanu par iespējamiem Krievijas kontaktiem ar Trampa vēlēšanu kampaņu. Rozenšteins sacīja, ka pieņēmis šo lēmumu sabiedrības interešu vārdā.

Tramps trešdienas vakarā paziņoja, ka šajā izmeklēšanā tiks apstiprināts tas, ka nav bijušas nekādas slepenas norunas starp viņa vēlēšanu kampaņu un kādu ārvalstu institūciju.

«Es ar nepacietību gaidu, kad šis jautājums tiks ātri noslēgts,» sacīja Tramps Baltā nama paziņojumā.

«Tai pat laikā es nekad nepārtraukšu cīnīties par tautu un jautājumiem, kas ir vissvarīgākie mūsu valsts nākotnei,» solīja ASV prezidents.

Tikmēr ASV telekanāls NBC vēstīja, ka FIB izmeklēšanā, kas tagad nodota Millera rokās, galvenie figuranti ir Flinns un Trampa bijušais vēlēšanu kampaņas vadītājs Pols Manaforts.

To NBC pavēstījuši četras likumsargāšanas iestāžu amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Amatpersonas atklāja, ka pēdējo sešu mēnešu laikā ar Flinnu un Manafortu saistītās izmeklēšanas ietvaros izsniegtas vairākas zvērināto tiesas pavēstes par izsaukumu uz tiesu, kā arī pieprasīta dokumentācija.

FIB ar Finanšu ministrijas, ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) un citu aģentūru palīdzību izskata pierādījumus par iespējamiem kontaktiem, naudas pārvedumiem un biznesa attiecībām starp dažādiem Trampa palīgiem un Krievijas amatpersonām, norādīja avoti.

Izmeklēšana notiek ne tikai par Flinna un Manaforta lomu, bet arī par to, kā Krievijas izlūkdienesti īstenoja viltus ziņu kampaņu un noplūdināja hakeru iegūtos e-pastus, kas, pēc izlūkošanas amatpersonu domām, tika darīts, lai kaitētu demokrātu prezidenta amata kandidātei Hilarijai Klintonei un palīdzētu republikānim Trampam.

Amatpersonas NBC norādīja, ka par Flinna un Manaforta rīcību notiek oficiāla kriminālizmeklēšana, lai arī abu advokāti norāda, ka viņu klienti nav darījuši neko sliktu.

Šajos FIB centienos ietilpst gan kriminālizmeklēšana, gan arī pretizlūkošana. Viens informācijas avots, kas Flinna lietā redzējis pavēsti par izsaukumu uz tiesu, norādīja uz netipisku gadījumu, jo tajā nav konkrēti minēts neviens likums, kas varētu būt pārkāpts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu