No defekta par efektu jeb Taivānas «robotcilvēki»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc tam, kad Čengs Hsjans-Liangs negadījumā fabrikā zaudēja labās rokas apakšdelmu, viņš izmēģināja vairākas mākslīgās rokas, taču nekad nebija līdz galam apmierināts. Rokas, kuras viņš varēja atļauties, bija pārāk prastas, bet robotizētās – pārāk dārgas.

Tāpēc 46 gadus vecais inženieris no Taivānas dienvidrietumiem, izmantojot 3D drukāšanas tehnoloģiju, radīja pats savu protēzi, raksta «Reuters».

«Pēc pašam savas bioniskās rokas iegūšanas mana dzīve uzlabojās. Kļuva vieglāk darīt tādas lietas kā braukšana ar velosipēdu vai ēšana,» atklāj Čengs.

Negadījums, kurā viņš zaudēja roku, notika 2014. gada septembrī, strādājot par metāla inženieri štancēšanas rūpnīcā Tainanā, aptuveni 300 km uz dienvidrietumiem no galvaspilsētas Taipejas.

Čengs nejauši nospieda nepareizo pogu, kā rezultātā viņa roka tika savainota tik ļoti, ka nācās to amputēt. Divus mēnešus pēc negadījuma Čengs izmēģināja divas protēzes, taču vīlās. Viņš vēlējās roku, kuras pirksti kustētos, taču viņam nebija vairāki tūkstoši dolāru, lai tādu iegādātos.

Viņš bija dzirdējis par 3D drukāšanas tehnoloģiju, tāpēc iegādājās skeneri un printeri. Bez jebkādas medicīniskās izglītības viņš skatījās video internetā, lai iegūtu zināšanas par pirkstiem un rokām.

Pēc vairākiem mēģinājumiem Čengs izgatavoja roku ar kustināmiem pirkstiem, kuras izmaksas bija aptuveni 4000 dolāru. «Es biju ļoti laimīgs un satraukts,» viņš atklāj.

Nu Čengs vēlas palīdzēt citiem.

Viņš izstrādā protēzi astoņgadīgajai Andželai Pengai, kuras roka deviņu mēnešu vecumā tika sakropļota applaucējoties. Meitenes māte Penga Džihana atklāj: «Viņa uzauga domājot, ka ir normāli būt ar vienu roku.»

Andželas acis priekā iepletās, kad ar Čenga 3D tehnikā radīto protēzi centās satvert pudeli. Meitene nespēj vien sagaidīt, kad varēs lietot savu jauno roku.

«Kad mana roka būs pabeigta, es uzreiz braukšu ar velosipēdu,» saka meitene.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu