Dučiem Čečenijā mocīto geju meklē patvērumu citās valstīs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Dučiem geju, kuri aizbēguši no vajāšanas Čečenijā, cer rast drošību piecās valstīs, kuras brīvprātīgi pieteikušās palīdzēt. Aktīvisti pašlaik risina sarunas ar piecām valstīm, no kurām divas nav ES sastāvā, BBC atklāj Krievijas LGTB tīkla pārstāvis.

Deviņiem vīriešiem vīzas jau ir piešķirtas. Divi no viņiem devušies uz Lietuvu, kas pasludināja par savu iesaisti palīdzības sniegšanā.

«Ir ļoti svarīgi rīkoties, jo viņi cieš,» BBC sacīja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs. Pārējās iesaistītās valstis viņš nenosauc, taču apraksta tās kā «sabiedrotos».

Lietuvas lēmums ir «netiešs vēstījums» Krievijai, viņš sacīja, jo «mēs rūpējamies par Krievijas pilsoņiem, kuru tiesības tiek pārkāptas.»

Ziņas par brutālu izturēšanos pret gejiem Čečenijā pirmo reizi parādījās aprīļa sākumā Krievijas neatkarīgajā laikrakstā «Novaya Gazeta», izraisot starptautisku nosodījumu.

Čečenijas musulmaniskā valdība ar Kremlim lojālo Ramzanu Kadirovu priekšgalā vardarbīgu attieksmi pret gejiem noliedza, apgalvojot, ka geju Čečenijā gluži vienkārši nav. Savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins sacīja, ka lūgs varasiestādes izskatīt šīs apsūdzības.

Krievijas LGTB tīkls no Čečenijas palīdzējis evakuēt 43 cilvēkus. Dučiem vēl aizvien slēpjas Krievijā, kamēr turpinās sarunas ar valstīm, kas varētu viņus uzņemt.

Organizācija, izņemot Lietuvu, neatklāj pārējās iesiastītās valstis. Ir bijuši patvēruma prasīšanas gadījumi pat tik tālām valstīm kā Austrālija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu