Krievija sola sūtīt pārtiku Venecuēlai

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija sola nosūtīt uz Venecuēlu vairākus tūkstošus tonnu kviešu mēnesī, lai palīdzētu mazināt Venecuēlas pārtikas krīzi un tālāk nostiprinātu attiecības starp abām valstīm, kas jau ilgu laiku ir sabiedrotās.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien telefonsarunā ar Venecuēlas prezidentu Nikolasu Maduro sacīja, ka Krievija ir gatava sākt pārtikas piegādi un stiprināt komerciālās saites, piektdien paziņoja Venecuēlas Ārlietu ministrija.

Putina kanceleja apstiprināja, ka saruna ar Maduro notikusi, bet nesniedza nekādu informāciju par šo tirdzniecības vienošanos.

Šis atbalsta žests Maduro sociālistiskajai administrācijai izrādīts laikā, kad citas Latīņamerikas valstis distancējas no Maduro un aicina viņu ievērot demokrātijas normas, savukārt Venecuēlā tūkstošiem demonstrantu nosoda Maduro un pieprasa prezidenta vēlēšanas.

Opozīcija vaino Maduro par valstī pieaugošo noziedzību, pārtikas trūkumu un straujo inflāciju. Sadursmēs, kas izcēlušās pret viņa valdību rīkoto protestu laikā, ir gājuši bojā vismaz 46 cilvēki un ievainoti vairāki simti.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre piektdien paziņoja, ka šī valsts turpina ticēt tam, ka dialogs ir vislabākais ceļš krīzes atrisināšanai, tomēr aicina gan Venecuēlas valdību, gan opozīciju rīkoties «atbilstoši likumam».

Venecuēla prezidenta Ugo Čavesa laikā sāka stiprināt attiecības ar Krieviju, pērkot militāru aprīkojumu un vedot sarunas par investīcijām naftas rūpniecībā. Maduro ir centies saglabāt šīs attiecības un aprīlī nosūtīja aizsardzības ministru Vladimiru Padrino Lopesu uz starptautisku drošības konferenci Maskavā, lai gan Venecuēlā turpinājās vardarbīgas konfrontācijas ar protestētājiem un marodierisms.

Milti ir viena no pārtikas precēm, kuras visvairāk pietrūkst Venecuēlā.

ASV kongresmeņi ir pauduši bažas par Krievijas lomu Venecuēlas lietās, sevišķi laikā, kad Venecuēlas ekonomiskā situācija turpina pasliktināties.

Venecuēlas valsts naftas kompānija PDVSA, kurai ir meitsabiedrība «Citgo Petroleum» ASV, šogad piedāvāja apmēram 50% «Citgo» akciju paketi kā ķīlu par 1,5 miljardu dolāru aizdevumu no Krievijas firmas «Rosņeft». Šo darījumu kritizēja ASV republikāņi, kuri ir satraukti, ka «Citgo» defolts dotu iespēju Putina režīmam nostiprināt pozīcijas ASV naftas rūpniecībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu