Tramps atzinis, ka FIB direktora atlaišana noņēmusi «lielu spiedienu»

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Alexander Shcherbak / TASS

ASV prezidents Donalds Tramps sarunā ar Krievijas diplomātiem atzinis, ka Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktora Džeimsa Komija atlaišana atbrīvojusi viņu no «liela spiediena», kādu radījusi FIB veiktā izmeklēšana par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās un sakariem ar Trampa vēlēšanu kampaņu, piektdien ziņoja laikraksts «The New York Times».

«Es biju pakļauts lielam spiedienam Krievijas dēļ. Tas ir noņemts,» Tramps sacījis Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam un Krievijas vēstniekam Vašingtonā Sergejam Kisļakam, kā to apliecina Baltā nama dokuments par šo tikšanos Ovālajā kabinetā.

Laikraksts vēstīja, ka šīs tikšanās saturs ticis iegūts no kādas ASV valdības amatpersonas, to apstiprinājusi vēl viena amatpersona, un Baltais nams neesot to tieši apstrīdējis.

Baltā nama preses sekretārs Šons Spaisers paziņojumā šim laikrakstam apsūdzēja Komiju, ka bijušais FIB direktors «politizējies» un izraisījis «nevajadzīgu spiedienu uz mūsu spēju iesaistīties un runāt ar Krieviju».

Ja Trampa izteikumi ir precīzi atspoguļoti, tie var norādīt uz tiesvedības traucēšanu kā motīvu Komija atcelšanai no amata 9.maijā, jo Komijs pārraudzīja federālo izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās ar mērķi kaitēt demokrātu prezidenta kandidātei Hilarijai Klintonei un veicināt republikāņa Trampa izredzes uzvarēt, kā arī par iespējamiem Krievijas sakariem ar Trampa vēlēšanu kampaņu.

Baltā nama dokumentā teikts, ka Tramps sarunā ar Lavrovu un Kisļaku uzsvēris, ka viņš pats «nav pakļauts izmeklēšanai».

«Es tikko atlaidu FIB vadītāju. Viņš bija traks, tiešām jucis,» Tramps teicis šajā sarunā 10.maijā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien piedāvāja publiskot šīs sarunas atšifrējumu. «Ja ASV administrācija to uzskata par iespējamu, mēs esam gatavi ASV Kongresam un Senātam sniegt Lavrova un Trampa sarunas ierakstu,» sacīja Putins.

Tramps ceturtdien uzstāja, ka nav bijusi «nekāda slepena noruna» starp viņa kampaņu un Krieviju, un sacīja, ka notiek «Amerikas vēsturē lielākās raganu medības pret kādu politiķi». Viņš noliedza, ka esot lūdzis Komiju slēgt izmeklēšanu par sava bijušā padomnieka nacionālās drošības jautājumos Maikla Flinna kontaktiem ar Krieviju.

ASV Tieslietu ministrija trešdien iecēla bijušo Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktoru Robertu Milleru par īpašu prokuroru izmeklēšanā par iespējamu Krievijas iejaukšanos 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu