Šidlo: ES reāli nevar sodīt Poliju par patvēruma meklētāju neuzņemšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Polijas premjerministre Beāta Šidlo paziņojusi, ka Eiropas Savienība (ES) reāli nevar piemērot Polijai sankcijas par patvēruma meklētāju neuzņemšanu no Itālijas un Grieķijas, vēsta Polijas Radio.

Eiropas Komisija (EK) pagājušo otrdien paziņoja, ka Polijai un Ungārijai ir laiks līdz jūnijam, lai sāktu uzņemt savu daļu patvēruma meklētāju no Itālijas un Grieķijas, pretējā gadījumā tām var tikt piemērotas sankcijas.

Sestdien publicētajā intervijā laikrakstam «Super Express» Šidlo tika jautāts, kādus pasākumus ES varētu vērst pret Poliju par patvēruma meklētāju neuzņemšanu.

«Nekādus,» atbildēja premjere. «ES nav iespēju šobrīd piemērot kādas sankcijas, par ko runājuši daži politiķi.»

«Pašreizējie draudi, kas nāk no ES un vērsti pret Poliju, ir mēģinājums nomaskēt sliktos ES lēmumus un to sekās vainot dalībvalstis. Šantāža un draudi te nav labs risinājums,» viņa piebilda.

Šidlo norādīja, ka ES nepieciešams izstrādāt «labu un efektīvu migrācijas politiku, kas palīdzēs cilvēkiem.»

«Risinājums nav bezgalīgi uzņemt Eiropā migrantus,» viņa piebilda.

2015.gada septembrī ES līderi, izmantojot vairākuma balsojuma procedūru, vienojās, ka katra valsts nākamo divu gadu laikā uzņems konkrētu patvēruma meklētāju skaitu, lai mazinātu spiedienu uz Grieķiju un Itāliju, kur nelegāli ieradušies desmitiem tūkstoši patvēruma meklētāju no Tuvajiem Austrumiem.

Tomēr līdz šim no nelegālo imigrantu nometnēm Vidusjūras piekrastes valstīs uz citām ES valstīm pārvietoti tikai aptuveni 14 000 cilvēku. Polijai, kas līdz ar Ungāriju un Slovākiju balsoja pret šīm uzspiestajām kvotām, jāuzņem 6200 migranti, taču līdz šim tā nav uzņēmusi nevienu.

Saskaņā ar EK datiem tikai Polija, Ungārija un Austrija nav uzņēmušas nevienu patvēruma meklētāju no Itālijas un Grieķijas, savukārt Malta un Somija ir vienīgās valstis, kas pilnībā izpildījušas savus solījumus patvēruma meklētāju uzņemšanā.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu