Dānijas Tautas partija grib būvēt žogu uz robežas ar Vāciju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ap/sc

Dānijas labējā Tautas partija (DF) vēlas būvēt dzeloņdrāšu žogu uz robežas ar Vāciju.

Partijas pārstāvji nesen apmeklēja robežu starp Ungāriju un Serbiju, lai iepazītos ar tur īstenotajām drošības uzturēšanas metodēm, ziņo laikraksts «Politiken».

Papildus žogam uz robežas Ungārijas varasiestādes arī aiztur patvēruma meklētājus uz nenoteiktu laika posmu, kamēr tiek izskatīti viņu pieprasījumi pēc patvēruma.

Ungārijas modelis būtu jāievieš arī Dānijā, uzskata DF pārstāvis Eiropas Parlamentā (EP) Anderss Vistisens.

Intervijā «Politiken» viņš sacīja, ka viņiem paticis uz Ungārijas un Serbijas robežas redzētais un līdzīgu modeli viņi ierosina ieviest uz Dānijas un Vācijas robežas.

DF ierosinājusi uzbūvēt uz robežas trīs metrus augstu žogu, kas būtu apvilkts ar dzeloņdrātīm, aprīkots ar kustību sensoriem un novērošanas kamerām.

Eiropas Savienības (ES) politiķi un daudzas starptautiskās organizācijas ir kritizējušas Ungārijas lietotās metodes. Dānijas migrācijas dienests nesen paziņoja, ka patvēruma meklētāju apstākļi Ungārijā esot pārāk nestabili, lai Dānija uz turieni sūtītu izraidītos ārvalstniekus.

Taču Vistisens apgalvoja, ka apstākļi bijuši visnotaļ normāli un atbilstoši mērķim, kas ir cilvēku aizturēšana, kamēr tiek izvērtēti viņu lūgumi pēc patvēruma.

DP jau sen aicina ieviest stingrāku kontroli uz robežas ar Vāciju.

Vistisens sacīja, ka, viņaprāt, ar šādas sistēmas palīdzību Dānija varētu atgriezt 95% patvēruma meklētāju atpakaļ Vācijā, jo Dānija varētu pierādīt, ka aizturētie cilvēki pirms ierašanās Dānijā jau atradušies valstī, kurā varējuši pieprasīt patvērumu.

«Ja vāciešiem ir ar to problēmas, ja viņi sacīs, ka bēgļi nākuši no Grieķijas vai Vācijas, tad vāciešiem vienkārši nāksies atgūt kontroli pār savām robežām,» paziņoja Vistisens.

«Politiken» vēsta, ka Ungārijai žoga celtniecība uz robežas ar ES nepiederošo Serbiju izmaksājusi aptuveni 540 miljonus eiro. Laikraksts aplēsis, kā Dānijai šāda žoga celtniecība uz robežas ar Vāciju izmaksātu aptuveni 200 miljonus eiro, ņemot vērā robežas garumu.

Migrācijas krīzes kulminācijas brīdī 2015.gadā Ungārijā ieradās 177 000 nelegālo imigrantu, bet Dānijā - 21 000.

Dānija 2016.gada sākumā atjaunoja kontroli uz savām robežām.

Vistisens intervijā «Politiken» atzina, ka žoga uzcelšana uz robežas, visticamāk, būtu pretrunā ar ES noteikumiem, taču viņš uzsvēra, ka DF ir gatava riskēt ar tiesāšanos šajā jautājumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu