Tramps Izraēlā uzsver «reto iespēju» panākt mieru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien Izraēlā, kur viņš ieradies centienos panākt mieru izraēliešu un palestīniešu starpā, uzsvēra «reto iespēju» panākt stabilitāti nemierīgajā reģionā.

Tramps pirmdienas pēcpusdienā ieradās Telavivā, kur viņu sagaidīja Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

«Kā prezidents savā pirmajā ārzemju ceļojumā es esmu ieradies šajā svētajā un senajā zemē, lai no jauna apstiprinātu nesaraujamās saites starp Savienotajām Valstīm un Izraēlas valsti,» sacīja Tramps.

«Mūsu priekšā ir reta iespēja panākt drošību un stabilitāti, un mieru šim reģionam un tā tautai, sakaujot terorismu un radot nākotni saskaņai, pārticībai un mieram. Bet mēs to varam panākt., vienīgi strādājot kopā. Cita ceļa nav.»

Pirms sarunām ar Netanjanu Tramps Jeruzalemes vecpilsētā apmeklēs Svētā kapa baznīcu, kur atbilstoši kristīgajai tradīcijai Jēzus tika sists krustā, apglabāts un ir augšāmcēlies.

Tramps būs pirmais prezidents, kurš amata pilnvaru laikā apmeklē Raudu mūri - jūdaisma svētvietu, kas atrodas anektētajā Austrumjeruzalemē.

Gaidāmais Raudu mūra apmeklējums izraisīja ažiotāžu vēl pirms Tramps bija pametis Vašingtonu, ASV amatpersonām atsakoties atzīt, vai tas pieder Izraēlai.

Jeruzalemes statuss ir viens no sarežģītākajiem jautājumiem izraēliešu un palestīniešu miera sarunās. Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi un Rietumkrastu 1967.gadā, bet starptautiskā sabiedrība šo soli nav atzinusi.

Izraēla vēlāk Austrumjeruzalemi anektēja un uzskata, ka visa pilsēta ir tās galvaspilsēta. Palestīnieši vēlas, lai Austrumjeruzaleme kļūst par viņu nākotnes valsts galvaspilsētu.

Otrdien Tramps Bētlemē, okupētajā Rietumkrastā, tiksies ar palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu, Jeruzalemē apmeklēs holokausta memoriālu «Yad Vashem», kā arī teiks runu Izraēlas muzejā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu