Terorisms Apvienotajā Karalistē: nāvējošo uzbrukumu sērija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix/TVNET

22.maija vakarā plkst. 22.35 (23. maija plkst. 0.35 pēc Latvijas laika) pēc amerikāņu tīņu popdziedātājas Arianas Grandes koncerta Mančestras arēnā nogranda sprādziens, nogalinot 22 cilvēkus un ievainojot 59. Mančestras policijas galvenais konstebls Īans Hopkinss apstiprināja, ka uzbrukumu ar pašdarinātu spridzekli sarīkoja vīrietis, kurš pats gāja bojā. Savukārt pēcāk atbildību par sprādzienu uzņēmās teroristiskais grupējums «Islāma valsts».

Šis ir kārtējais nāvējošais uzbrukums Apvienotās Karalistes teroraktu vēsturē, kas sakņojas deviņdesmito gadu sākumā un no kuriem lielākā daļa notikusi Londonā, raksta CNN. Tas izceļas ar īpašu nežēlību, jo šoreiz tika mērķēts uz bērnu un pusaudžu koncertu auditoriju.

Deviņdesmitajos gados teroraktus pārsvarā pastrādāja radikāli noskaņotā Īru republikāņu armija, kas Ziemeļīrijā cīnījās pret britu varu, savukārt nesenā vēsturē tos pastrādā radikalizējušies islāmisti.

Vestminsteras terorakts

2017. gada 22. martā 52 gadus vecais Halids Masuds vispirms uz parlamentam līdzās esošā Vestminsteras tilta ar automašīnu ietriecās gājējos, bet pēc tam pie parlamenta ēkas nodūra policistu. Pašu uzbrucēju nošāva bruņoti policisti. Teroraktā dzīvību zaudēja četri cilvēki, bet vairāki desmiti tika ievainoti.

Spridzināšana Londonas sabiedriskā transporta sistēmā

2005. gada 7. jūlijā četri britu musulmaņi Londonas metro dažādos vagonos sarīkoja trīs sprādzienus ar 50 sekunžu intervālu. Ceturtais sprādziens nogranda autobusā. Uzbrukumos bojā gāja pavisam 52 cilvēki un paši spridzinātāji.

Bārs «Admiral Duncan»

1999. gada 30. aprīlī bumbas eksplozijā bārā Londonas Soho rajonā tika nogalināti divi cilvēki, bet līdz 40 cilvēku guva ievainojumus. Tā bija trešā spridzināšana 13 dienu laikā. Pirmais uzbrukums bija lielveikalam, bet otrais - rajonā, kurā dzīvo ieceļotāji no Bangladešas. Visos sprādzienos tika izmantoti ar naglām pildīti spridzekļi. Atbildību par pirmajiem diviem sprādzieniem uzņēmās balto rasistu grupa, savukārt par spridzināšanu bārā ar sešiem mūža ieslodzījumiem tika notiesāts 23 gadus vecs pašpasludināts nacists Deivids Kouplands.

Doklendas spridzināšana

1996. gada 9. februārī Īru republikāņu armija Londonas rajonā Doklendā sarīkoja sprādzienu, kā rezultātā bojā gāja divi, bet ievainoti tika vairāk nekā 30 cilvēki. Uzbrukums Doklendā radīja zaudējumus aptuveni 170 miljonu dolāru apjomā un pielika punktu Īru republikāņu armijas 17 mēnešu ilgajam pamieram. Par šo spridzināšanu tika notiesāts Īru republikāņu armijas biedrs Džeimss Makārdls, kuru 1998. gadā no apcietinājuma izlaida Ziemeļīrijas miera procesu ietvaros.

Bišopsgeita

1993. gada 24. aprīlī kravas automašīnā noslēpta bumba izpostīja Londonas finanšu rajona Bišopsgeitas apkaimi, nogalinot vienu un ievainojot 44 cilvēkus. Izbira simtiem logu, kā arī tika iznīcināta viduslaiku baznīca.

Voringtonas spridzināšana

1993. gada 20. martā eksplodēja divas iepirkšanās rajona atkritumu urnās ievietotas bumbas, kā rezultātā bojā gāja divi, bet ievainoti tika vairāki desmiti cilvēku. Šīs uzbrukums izraisīja spēcīgu sabiedrības reakciju, jo bojāgājušie bija trīs un 12 gadus veci zēni. Īru republikāņu armija atzina bumbu izvietošanu, taču spridzinātāji identificēti netika.

Baltijas biržas ēka

1992. gada 10. aprīlī Īrijas republikāņu armijas automašīnā noslēptas bumbas sprādzienā pie «Baltic Exchange» Londonas finanšu rajonā tika nogalināti trīs, bet ievainots 91 cilvēks. Baltijas biržas nams incidentā tika tik smagi sapostīts, ka pēc tam to nācās nojaukt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu