Mančestras slaktiņa vaininieks bija zināms drošības dienestiem

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mančestrā sprādzienu sarīkojušais 22 gadus vecais terorists pašnāvnieks Salmans Abedi bija zināms drošības dienestiem un, iespējams, nerīkojās viens, trešdien pavēstīja Lielbritānijas iekšlietu ministre Embera Rada.

«Šķiet iespējams, ka viņš to nedarīja viens pats, tāpēc izlūkdienesti un policija seko saviem pavedieniem, lai būtu droši, ka iegūst visu informāciju, (..) kas viņiem vajadzīga mūsu drošības garantēšanai,» intervijā radiostacijai BBC pavēstīja Rada. «Tas bija postošs gadījums, tas bija daudz sarežģītāks par dažiem no uzbrukumiem, kurus mēs esam pieredzējuši agrāk.»

Atbildot uz jautājumu, vai Abedi bija zināms izlūkdienestiem, Rada pavēstīja: «Drošības dienesti zina daudz cilvēku, tas nenozīmē, ka viņiem jāaiztur ikviens, ko viņi zina, taču šo viņi zināja iepriekš un es esmu pārliecināta, ka šīs izmeklēšanas beigās mēs varēsim noskaidrot vairāk.»

Tikmēr Francijas iekšlietu ministrs Žerārs Kolons paziņojis, ka Abedi, iespējams, bijis Sīrijā.

Pēc viņa teiktā, Lielbritānijas izlūkdienesti informējuši savus franču kolēģus, ka Abedi «uzaudzis Lielbritānijā un tad pēkšņi pēc brauciena uz Lībiju un tad iespējams Sīriju kļuvis radikāls un izlēmis sarīkot šo uzbrukumu».

Kā pavēstīja Kolons, ir iespējams, ka Abedi saņēmis palīdzību no citiem cilvēkiem, «jebkurā gadījumā, saite ar «Islāma valsti» ir pierādīta».

Kā iepriekš telekanālam «NBC News» pavēstīja ASV izlūkdienestu amatpersona, kurai zināma izmeklēšanas gaita, Abedi bijis saistīts ar teroristu grupējumu «Al Qaeda» un viņš izgājis terorista apmācību ārzemēs.

Pēc viņa teiktā,

Abedi tika identificēts pēc viņa kabatā atrastas bankas kartes sprādziena vietā Mančestras arēnā un identitāte vēlāk apstiprināta ar sejas atpazīšanas tehnoloģiju.

Mančestrā lībiešu bēgļu ģimenē dzimušais Abedi pēdējo 12 mēnešu laikā bija devies uz Lībiju un vairākām citām valstīm. Un lai arī viņam bija «skaidras saites ar «Al Qaeda«», Abedi varētu būt bijis saistīts arī ar citiem grupējumiem, sacīja amatpersona.

Viņa paša ģimenes locekļi agrāk par viņu informējušas britu varasiestādes, sakot, ka viņš ir bīstams, sacīja amatpersona.

Pēc viņa teiktā, Abedi izmantotā bumba bija «liela un sarežģīta», kurā izmantoti materiāli, kas grūti iegūstami Lielbritānijā, kas liek domāt, ka viņam ticis palīdzēts.

Kā norādīja amatpersona,

izmeklētāji ir nobažījušies, ka Abedi varētu būt ietilpis teroristu šūniņā, kuras izmērs un lojalitāte līdz šim nav skaidra. Ir iespējams jauns uzbrukums, sacīja amatpersona.

Tikmēr laikraksts «Financial Times» pēc sarunām ar Abedi draugiem un kaimiņiem Mančestrā nonācis pie secinājuma, ka viņš bijis «dziļi reliģiozas ģimenes loceklis, kurš bijis saistīts ar bandām un pēdējos gados pievērsies radikālajam islāmam».

Abedi un viņa brālis Ismails apmeklējuši Mančestras islāma centru, kas pazīstams arī kā Didsberijas mošeja, kurā ir labi pazīstams viņu tēvs, vēsta avīze «Guardian».

Didsberijas mošejas imams Maohameds Saīds avīze pastāstīja, ka Abedi uz viņu paskatījies ar naidu, kad viņš teicis sprediķi, kritizējot «Islāma valsti» un Lībijas islāmistu grupējumu «Ansar al Sharia».

Terorista vecāki Lībiju savulaik pametuši, bēgot no bijušā diktatora Muamara Kadafi režīma.

Laikraksts «Daily Telegraph» vēsta, ka Abedi ģimene Faloufīldā, Mančestras dienvidos, dzīvojusi vismaz desmit gadus. Pēc neapstiprinātas informācijas, visa ģimene, izņemot Abedi un vienu brāli, nesen pārcēlusies atpakaļ uz Lībiju. Tiek ziņos, ka Ismails ir 23 gadus vecais vīrietis, kurš tika otrdien aizturēts Mančestrā pēc terorakta.

Abedi studējis Salfordas universitātē Mančestrā no 2014.gada, taču pēdējos mēnešus mācības nav apmeklējis.

Abedi pirmdienas vakarā uzspridzinoties amerikāņu popzvaigznes Arianas Grandes koncerta noslēgumā, tika nogalināti 22 cilvēki.

Atbildību par teroraktu uzņēmies džihādistu grupējums «Islāma valsts».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu