Indijas ciemats ar, iespējams, dīvaināko atkarību pasaulē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pirms 50 gadiem Marotičalas ciematā Indijā plosījās alkoholisma un nelegālo azartspēļu sērga, taču viss mainījās, kad kāds vīrs ciemata iedzīvotājiem atklāja senas stratēģiskās spēles burvību.

Tējnīcas īpašnieks Unikrišnana kungs sarunā ar BBC atklāj: «Šahs palīdz mums pārvarēt grūtības un ciešanas. Uz šaha dēļa tu cīnies gluži tāpat, kā tu cīnies ar ikdienas dzīves pārbaudījumiem.»

Citos Indijas ciematos maksimālais cilvēku skaits, kas prot spēlēt šahu, ir, iespējams, mazāk nekā 50. Savukārt Marotičalā 4000 no 6000 iedzīvotājiem šahu spēlē teju katru dienu, atklāj Marotičalas Šaha asociācijas prezidents Beibijs Džons. Un tas viss, pateicoties Unikrišnana kungam.

Pirms pusgadsimta Marotičala bija pavisam citādāka vieta. Līdzīgi kā daudzos citos Ziemeļkeralas ciematos, arī šeit izplatīts bija alkoholisms un nelegālas azartspēles. Unikrišnans no netālās Kalluras pārcēlās atpakaļ uz savu dzimto ciematu, atvēra savu tējnīcu, kur sāka klientiem mācīt spēlēt šahu.

Brīnumainā kārtā degsme uz šaha spēli auga augumā, savukārt dzeršana un aizraušanās ar azartspēlēm – samazinājās. «Kāda laime, ka šahs mums izraisa lielāku atkarību nekā alkohols,» saka Džons.

Šahs ne tikai ir aizstājis glāzītes cilāšanu un slepenus kāršu turnīrus, bet iesakņojies arīdzan ciemata iedzīvotāju identitātē, turpinot pasargāt cilvēkus no mūsdienu kārdinājumiem.

«Šahs uzlabo koncentrēšanos, norūda raksturu un veido sabiedrību,» saka Šaha asociācijas prezidents. «Mēs šeit neskatāmies televīziju, mēs spēlējam šahu un sarunājamies cits ar citu.»

Viņš atklāj, ka pagājušogad asociācija vietējai skolai uzdāvinājusi 15 šaha dēļus un uzaicinājusi bērnus uz apmācībām. «Nākamajā nedēļā mēs atgriezāmies, un ikviens bērns klasē bija iegādājies sev šaha dēli.»

Pozitīvā skolēnu atgriezeniskā saite, kā arī pašu ticība spēles dziednieciskajām īpašībām mudinājusi Marotičalas Šaha asociāciju pieprasīt varasiestādēm iekļaut šahu oficiālajā mācību programmā.

No šaha atkarīgais ciemats piesaistījis arīdzan apmeklētājus no tik tālām vietām kā Vācija un ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu