Polijas prezidents: NATO klātbūtne Baltijā saglabāsies līdz 2022.gadam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Polijas prezidents Andžejs Duda pēc ceturtdien Briselē notikušā NATO samita paziņojis, ka alianses kontingents, kas nosūtīts uz Baltijas jūras reģionu, tur, domājams, paliks vismaz līdz 2022.gadam, vēsta Polijas Radio.

Duda pavēstīja, ka NATO dalībvalstis galotņu sanāksmē atkārtoti apstiprinājušas savu apņēmību pildīt alianses Varšavas samitā pieņemto lēmumu pastiprināt savu klātbūtni Centrāleiropā un Austrumeiropā.

Viņš uzsvēra, ka pret NATO austrumu flanga pastiprināšanu ceturtdien nav iebildusi neviena no dalībvalstīm.

NATO samitā Varšavā pagājušajā gadā, reaģējot uz Krievijas agresiju pret Ukrainu, tika pieņemts lēmums nosūtīt sabiedroto kontingentus uz Poliju, Rumāniju un Baltijas valstīm.

Duda norādīja, ka ceturtdien panākta vienošanās saglabāt šo pastiprināto klātbūtni Baltijas jūras reģionā.

Uz jautājumu, vai šī klātbūtne tiks saglabāta arī 2018.gadā, Duda atbildēja: «Mums būtu jārunā par 2022.gadu, nevis par 2018. (..) Neviens neierosināja jautājumu par [kontingentu] izvešanu.»

Polijas prezidents piebilda, ka, viņaprāt, nenotiks «savstarpējā atbalsta» mazināšanās un «karaspēka izvešana no Baltijas valstīm, Polijas un Rumānijas».

Duda arī pavēstīja, ka Polijas vicepremjers Mateušs Moraveckis iepazīstinājis NATO ar Varšavas iecerēm līdz 2020.gadam palielināt savus aizsardzības izdevumus līdz 2,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet līdz 2030.gadam - līdz 2,5%.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu