Revolucionāra alternatīva: Brazīlijā smagus apdegumus ārstē ar tilapijas ādu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Brazīliešu pētnieki eksperimentē ar jaunu smagu apdegumu ārstniecības metodi, kurā izmanto tilapijas ādu. Neparastā procedūra atvieglojot cietušo sāpes, turklāt samazina izdevumus par ārstēšanos.

Lai uzturētu apdegumus pietiekami mitrus un apgādātu ar kolagēnu (proteīns, kas veicina ādas dzīšanu), mediķi izmanto saldētu cūkas ādu vai pat cilvēku audus, taču Brazīlijas valsts slimnīcām nepietiek līdzekļu, tāpēc apdegumu pārsiešanai parasti izmanto marles saiti, kas ir sāpīga metode.

Pieaugošā pieprasījuma dēļ pēc saldūdens zivīm tilapijas Brazīlijas upēs un zivsaimniecībās ir pieejamas kuplā skaitā.

Zinātnieki no Searas Federālās universitātes Ziemeļbrazīlijā atklājuši, ka tilapijas ādai ir augsts mitruma un kolagēna līmenis, kā arī tās pretestība pret slimībām ir pielīdzināma cilvēka ādai, tāpēc var palīdzēt ārstniecības procesā, raksta «Reuters».

Ķīnā pētnieki veikuši testus ar tilapijas ādu grauzējiem, lai izpētītu tās dziednieciskās īpašības, taču Brazīlijas pētnieki saka, ka ir pirmie, kuri pētījumus veic ar cilvēkiem.

«Tilapijas ādas izmantošana apdegumu ārstēšanā ir bezprecedenta,» saka Odoriko de Morē, Searas Universitātes profesors. «Zivs ādu parasti izmet, tāpēc mēs šo produktu izmantojam, lai gūtu no tā labumu.»

Tilapijas ādas izmantošana var paātrināt dzīšanu par vairākām dienām un samazina nepieciešamību pēc pretsāpju medikamentiem, apgalvo Brazīlijas pētnieki.

Universitātes laboratorijas tehnologi apstrādā zivs ādu ar dažādiem sterilizējošiem līdzekļiem un nosūta to uz Sanpaulu uz apstarošanu, lai nogalinātu vīrusus, pirms tā tiek iepakota un atdzesēta. Attīrīta un attiecīgi sagatavota šāda āda izmantošanai var būt derīga līdz diviem gadiem, saka pētnieki. Turklāt apstrādes procesā tiek likvidēts arī specifiskais zivs aromāts.

Medicīniskajos izmēģinājumos alternatīvā ārstēšanas metode ir izmantota vismaz 56 pacientiem, lai ārstētu otrās un trešās pakāpes apdegumus.

Automehāniķis Antonio Džanio guva smagus rokas apdegumus, kad no lodēšanas cilindra noplūda gāze. Viņš saka, ka tilapijas ādas metode ir efektīvāka nekā pārsēji, kuri ir jāmaina ik pēc divām dienām.

Tilapijas ādu uzklāj tieši uz apdegušās vietas un pārklāj ar pārsēju, neizmantojot nekādas ziedes. Pēc aptuveni 10 dienām ārsti pārsēju ar izžuvušo tilapijas ādu bez grūtībām noņem.

«Tilapijas ādas izmantošana ir lieliska!» saka Džanio. «Tā noņem sāpes, tev nav jālieto zāles. Manā gadījumā, paldies Dievam, zāles nebija nepieciešamas.»

Profesors Morē atklāj, ka tilapijas ādas ārstniecības metode izmaksā par 75% mazāk nekā sulfadiazīna krēma terapija, kuru parasti Brazīlijā izmanto apdegumu ārstēšanai, jo tā ir lēts zivkopības atkritumprodukts.

Pētnieki cer, ka šī metode izrādīsies komerciāli dzīvotspējīga un iedrošinās uzņēmumus ražot tilapijas ādu medicīniskai izmantošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu