Milzīgs sprādziens Kabulas diplomātiskajā rajonā; 80 bojāgājušie un vairāk nekā 300 ievainoto

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

31. maija rītā milzīgs sprādziens nograndis Afganistānas galvaspilsētā Kabulā, nogalinot vismaz 80 un ievainojot aptuveni 350 cilvēkus, ziņo CNN. Bumba eksplodējusi rajonā, kas atrodas tuvu ārzemju vēstniecībām un prezidenta pilij.

Varasiestādes brīdinājušas, ka mirušo skaits var vēl pieaugt, jo slimnīcās tiek ievesti arvien jauni ievainotie.

Afganistānas amatpersonu sniegtā informācija liecina, ka eksploziju sarīkojis terorists pašnāvnieks, kas vadījis ar sprāgstvielām piekrautu smago automašīnu.

Ap laukumu, kur ap plkst.8.30 (ap plkst. 7.00 pēc Latvijas laika), notika sprādziens, izvietotas daudzas valdības iestādes un ārvalstu vēstniecības, tostarp arī NATO birojs.

Foto: AFP/Scanpix

Sprādzienam vistuvāk atradusies Vācijas vēstniecība, taču afgāņu policijas pārstāvis aģentūrai «Reuters» atzinis, ka «grūti pateikt, kas īsti bijis uzbrukuma mērķis».

Sprādzienā cietušas gan Vācijas, gan Francijas vēstniecības, un Vācijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka eksplozijā ievainoti vairāki vēstniecības darbinieki. Nogalināts arī vēstniecības afgāņu apsargs.

No Francijas vēstniecības ziņu par ievainotajiem nav.

Daļēji nopostīta arī Ķīnas vēstniecība, taču starp tās personāla locekļiem cietušo nav.

Stikli logiem izbiruši arī Indijas vēstniecībai, telekanālam «Times Now» pavēstījis Indijas vēstnieks Afganistānā Manprets Vohra.

«Mēs visi esam drošībā, visi mūs darbinieki, viss personāls ir drošībā. Tomēr sprādziens bija ļoti plašs, un blakus esošās ēkas, tostarp mūsu ēka, ir smagi cietušas,» sacīja vēstnieks.

Eksplozijas rezultātā stikli logiem izbiruši arī Japānas vēstniecībai un vieglus ievainojumus no stikla šķembām guvuši divi vēstniecības darbinieki, paziņojis Japānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis. Cietusi arī Bulgārijas vēstniecības ēka.

Sprādzienā iznīcinātas arī vairāk nekā 50 automašīnas.

Starp uzbrukumā cietušajiem ir arī britu raidorganizācijas BBC pārstāvji. Sprādzienā nogalināts BBC Afganistānas biroja vietējais šoferis, bet četri žurnālisti guvuši ievainojumus.

Par šo teroraktu pagaidām atbildību neviens nav uzņēmies, taču talibi, kas Afganistānā visbiežāk vainojami šādos noziegumos, šoreiz nolieguši, ka būtu sarīkojuši šo uzbrukumu.

Iekšlietu ministrija aicinājusi Kabulas iedzīvotājus ziedot asinis, jo slimnīcu rezerves ir izsīkušas.

Notikuma vieta ir norobežota un tajā strādā neatliekamās palīdzības dienesti. Precīzs uzbrukuma mērķis un iemesls nav zināms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu