Trampa alternatīvā realitāte: ASV aptur dalību Parīzes klimata līgumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Parīzē panāktā vienošanās aicina nodrošināt, lai globālā sasilšana nepārsniegtu divus grādus pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas. Divi grādi ir slieksnis, kuru pārkāpjot, kā uzskata zinātnieki, globālās sasilšanas visnegatīvākās sekas kļūs nenovēršamas. Bet ASV prezidents Donalds Tramps netic faktiem un zinātnei, tādēļ Trampa alternatīvajā realitātē «globālā sasilšana neeksistē», līdz ar to ASV šodien apturēja turpmāko līdzdalību Parīzes klimata līgumā.

Ziņa tiek papildināta.

Republikāņu pretestības dēļ ASV Senāts neapstiprināja Parīzes klimata vienošanos, tādēļ tai ASV nav tiesiski saistoša līguma spēks, un Vašingtona var salīdzinoši viegli no tās atteikties.

Tramps priekšvēlēšanu kampaņas laikā solīja pārskatīt ASV dalību šajā līgumā, taču līdz šim tas vēl nebija izdarīts. Viņš bija nodēvējis šo vienošanos par «vienpusīgu» un paziņojis, ka ASV maksājusi «miljardus», lai to izpildītu, kamēr tādas valstis kā Ķīna, Krievija un Indija nav maksājušas «neko».

«Es solīju, ka izstāšos vai pārskatīšu jebkuru vienošanos, kura nekalpo Amerikas interesēm,» prezidents ceturtdien paziņoja uzrunā Baltā nama Rožu dārzā.«Es tiku ievēlēts, lai pārstāvētu Pitsburgas, nevis Parīzes pilsoņus,» sacīja Tramps.

«Ārvalstu līderiem Eiropā un Āzijā nevajadzētu būt lielākai teikšanai par ASV ekonomiku nekā mūsu pašu pilsoņiem un viņu ievēlētajiem pārstāvjiem,» viņš sacīja. «ASV no šodienas izbeigs jebkādu nesaistošās Parīzes vienošanās īstenošanu un drakoniskos finanšu un ekonomiskos slogus, kurus šī vienošanās uzliek mūsu valstij,» teica Tramps.

ASV prezidents žēlojās, ka viņa priekšgājēja Baraka Obamas laikā parakstītā vienošanās dod citām valstīm netaisnīgas priekšrocības pār ASV rūpniecību un iznīcina amerikāņu darbavietas. «Es nevaru ar tīru sirdsapziņu atbalstīt darījumu, kas soda ASV – pasaules līderi vides aizsardzībā, vienlaikus nenosakot nekādas nozīmīgas saistības pasaules vadošajiem piesārņotājiem,» sacīja Tramps, vēlāk konkrēti minot Ķīnu un Indiju.

«Šī vienošanās mazāk attiecas uz klimatu, bet vairāk uz to, ka citas valstis gūst finansiālas priekšrocības pār ASV,» apgalvoja Tramps.

«Tāpēc mēs izstājamies, tomēr mēs sāksim sarunas un redzēsim, vai varam panākt vienošanos, kas ir taisnīga. Ja mēs to varam, tas ir lieliski. Ja nevaram, [arī] labi,» teica ASV prezidents.

Trampa lēmums izraisīja tūlītēju sašutuma vilni gan ASV, gan citās valstīs.

Eksprezidents Obama paziņoja, ka ar šo soli ASV «pievienojas saujiņai valstu, kas noraida nākotni». Vācija paziņoja, ka ASV «kaitē» visai planētai, un Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers nosauca šo lēmumu par «nopietni nepareizu».

Pitsburgas mērs Bils Peduto tviterī ierakstīja: «Es kā Pitsburgas mērs varu jums apliecināt, ka mēs sekojam Parīzes līguma vadlīnijām mūsu tautas, mūsu ekonomikas un nākotnes labad.» «Fakts: Hilarija Klintone saņēma 80% no balsīm Pitsburgā» ASV prezidenta vēlēšanās pērn, piebilda Peduto.

Junkers: ASV izstāšanās no Parīzes klimata līguma nenotiks vienkārši «uz sitiena»

Eiropai ASV skaidri ir jāpasaka, ka izstāšanās no Parīzes klimata vienošanās nav vienkāršs process un, lai pilnībā no tās izstātos, var paiet vairāki gadi, trešdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

«Eiropas pienākums ir pateikt - «tas nenotiek tā»», Junkers sacīja Vācijas darbadevēju apvienības BDA rīkotajā studentu konferencē. «Amerikāņi nevar tā vienkārši izstāties no klimata vienošanās. Trampa kungs tā uzskata, jo viņš nezina detaļas,» piebilda Junkers. Patiesībā paies vairāki gadi, līdz ASV varēs atteikties no pienākumiem, kas tai ir jāpilda kā līguma parakstītājai, piebilda EK prezidents.

Junkers pieļāva, ka paies trīs četri gadi, līdz ASV varēs pamest vienošanos, vienlaikus uzsverot - ideja, ka ASV varēs vienkārši «pazust» no vienošanās ir aplama.

«Ne jau viss, kas ir rakstīts likumos, un viss, kas ir rakstīts starptautiskajos līgumos, ir «viltus ziņas»,» viņš skaidroja. «Pie tiem ir jāpieturas.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu